На 11 май ще заработи новата Централна избирателна комисия, заяви

...
На 11 май ще заработи новата Централна избирателна комисия, заяви
Коментари Харесай

Новата ЦИК ще заработи на 11 май

На 11 май ще проработи новата Централна изборна комисия, съобщи президентът Румен Радев. Със собствен декрет президентът дефинира разпоредбите за осъществяване на обществените съвещания и процедурата за назначение на 15-те членове на комисията.

Радев води съвещания с парламентарно показаните партии и обединения за сформирането на новия състав на Централната изборна комисия. В хода им стана ясно, че ГЕРБ-СДС номинира за ръководител на тази нова ЦИК Красимир Ципов - 4 мандата народен представител и 2 пъти заместник-министър на Министерство на вътрешните работи. От „ Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън " обявиха, че няма да поддържат тази кандидатура. Христо Иванов се базира на това, че Ципов е бил част от екипа на някогашния МВР-министър Цветан Цветанов, което бе оспорено от Десислава Атанасова и стана ясно, че в действителност Иванов не го поддържа, тъй като като част от първия кабинет на ГЕРБ е въвел порочни практики във вътрешното министерство. Мая Манолова посочи, че Ципов няма никакви организационни качества по повод провеждането на изборите и по-скоро е бездействал във връзка с сигнали, които са подавани към Министерство на вътрешните работи за нарушение на изборните правила.

Засега няма друга кандидатура за ръководител на ЦИК.

От „ ИТН ", които имат 3-ма представители по квота, предлагат Камелия Нейкова за заместник-председател; Елка Стоянова - правист с богат опит за член и проф. Любомир Гаврилов - математик с знания по използване на изборния развой, също за член.

Българска социалистическа партия номинира Емил Войнов - експерт по осведомителни технологии, за зам.-председател, а за членове - Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Тримата са и в актуалната ЦИК.

Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи съобщи, че номинира двама членове за ЦИК по квота. Севинч Солакова е номинирана за секретар. И сега тя е секретар на ЦИК. Втората номинация е Архан Чаушев, който също е правист и също е член в актуалната ЦИК.

" Демократична България " предлага заместник-председател социологът Цветомир Томов, който бе в състава на миналата ЦИК, както и Любомир Георгиев - сегашен общински консултант и математик.

Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън " направи своята номинация. Най-малката парламентарна група желае неин представител в ЦИК да бъде Росица Матева - някогашен член на ЦИК и сегашен ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Консултациите не престават.
След последните ремонти на Изборния закон президентът, като се изключи че ще назначи състава на ЦИК, организира и консултациите за сформирането, които преди се организираха в Народното събрание. Румен Радев обаче подсети на критиците си преди дни, че това не значи по-големи негови пълномощия:
" Като президент, по този новия закон, а и преди, не мога нито да посоча, нито да избера който и да било за член на Централната изборна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също предлагат ръководителя и заместниците, и секретаря на Централната изборна комисия. Разликата в публичните съвещания. "
Пред президента партиите и обединенията ще показват номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като би трябвало между тях да реализират единодушие за управлението. Кой ще е ръководител и секретар, в случай че такова единодушие няма, ще се дефинира посредством чоп.
Нито една групировка не може да има болшинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР