На 11 май 2021 г. България се присъединява към Единния

...
На 11 май 2021 г. България се присъединява към Единния
Коментари Харесай

През май тръгва пазарното обединени България-Гърция и страната ни се присъединява към Единния европейски пазар ден напред

На 11 май 2021 година България се причислява към Единния европейски пазар ден напред (SDAC) с въвеждането в действителна работа на пазарното обединяване сред България и Гърция, оповестиха от Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/.

Стартирането на плана за пазарна интеграция сред България и Гърция е идната стъпка към постигането на Единен европейски пазар на електрическа енергия в сегмента ден напред. |Проектът е плануван да започва в границите на Мултирегионалното свързване на пазарите (MRC) и се реализира в границите на обединяването на италианските граници (IBWT).

Проектът е първата в историята опция за ЕСО, БНЕБ, локалните производители, консуматори и търговци на електрическа енергия за присъединение към общия пазар на Европейски Съюз във времевия сегмент ден напред. Реализацията му ще обезпечи на всички пазарни участници достъп до единния пазар и изгодите, произлизащи от интеграцията на пазарите на електрическа енергия и целевия модел на Европейски Съюз.

Европейският целеви модел на пазара ден напред се чака да бъде приключен през 2021 година със свързването на 4M MC границите с MRC, посредством плана за Междинното свързване (ISP) и незабавно по-късно, посредством реализирането на плана за пазарна интеграция сред България и Румъния.

Проектът за свързване на пазара сред България и Гърция стартира с публично решение на Управителния комитет от 1 март 2020 година като част от районния план за обединяване на италианските граници – IBWT. Всички участващи страни следваха авансово контрактуваната времева рамка и приключиха сполучливо цялата подготовка за тестването, което ще се организира сред 16 март и 30 април 2021 година Фазата на тестване на плана ще включва и проби с комерсиалните участници в края на април, за които ще бъде оповестена спомагателна информация.

ЕСО в качеството си на метафоричен оператор за българската пазарна зона (ОПС) и БНЕБ в качеството си на номиниран оператор на пазарите на електрическа енергия (НОПЕ) за България към този момент оперират българския пазар в изолиран режим, само че в цялостно сходство с процедурите на MRC, като употребяват активите на ценовото свързване на районите (PCR) от януари 2016 година

Решителната стъпка по въвеждането в действителна работа на пазарното обединяване на българо-гръцката граница като уголемение на Единния пазар ден напред (SDAC) е планувано за 11 май 2021 година (с 1-ви ден на доставка 12 май), предхождано от позитивното удостоверение за сполучливото завършване на всички проби и съответните утвърждения от Регулаторите.

SDAC разпределя ограничавания трансграничен метафоричен потенциал по най-ефективния метод, като свързва пазарите на електрическа енергия на едро от разнообразни пазарни зони, посредством общ логаритъм, по едно и също време, отчитайки рестриктивните мерки за трансграничен потенциал, като по този метод максимизира общественото богатство.

Целта на SDAC е да сътвори обединен общоевропейски пазар ден напред. Интегрираният пазар ден напред усилва общата успеваемост на търговията, като предизвиква ефикасна конкуренция, усилва ликвидността и дава опция за по-ефективно потребление на ресурсите за произвеждане в цяла Европа.

Повече информация по отношение на SDAC можете да намерите на:

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР