На 11 март 1967 година се изиграва един от най-забележителните

...
На 11 март 1967 година се изиграва един от най-забележителните
Коментари Харесай

От скрина: Какво Вечно дерби и каква бъркотия!

На 11 март 1967 година се изиграва един от най-забележителните мачове сред Левски и ЦСКА. Двубоят е излъчен директно по малкия екран, а на трибуните участват 70 000 фенове, което се смята за рекордна посещаемост в историята на дербито. На игрището обаче футболен празник няма - мачът е повече от недодялан, от игра са изгонени звездата на " сините " Георги Аспарухов и бранителят на " алените " Иван Василев - Цапето. Куриозно в разнообразни исторически източници информацията за този дуел е друга. Кашата не е дребна.

Истинският футбол в тази среща трае десетина минути, в средата на първото полувреме. Първо Аспарух Никодимов поема на гърди дълъг прехвърлящ пас отдясно, след което праща топката в мрежата на тръгналия напред вратар на Левски Бисер Михайлов. И до през днешния ден не е ясно кой асистира на Паро за гола. В 33-ата минута Цветан " Меци " Веселинов изравнява от близко след подаване на Иван Здравков - Джек Раби. Започват ритници и мелета. А другояче в съставите на Кръстьо Чакъров и Стоян Орманджиев е цялостно с огромни фигури. Атаката на " алените " води популярният Никола Цанев, подпомаган от Димитър Якимов - Поета на футбола. Нападението на " сините " е удивително: Георги Аспарухов, Георги Соколов, Александър Костов и Цветан Веселинов - Сина напразно.

Защитата на ЦСКА също е в паметна групировка - десен бек е Иван Василев, в средата Димитър Пенев и Борис Гаганелов, а отляво Христо Маринчев - Мери. След почивката основният арбитър Ангел Гергинов, някъде изписван и като Гиргинов, гони от игра Василев и Аспарухов. " Гони " е точният израз, тъй като наказателните картони влизат в приложимост у нас чак през 1971 година. Историята към изгонването обаче има разнообразни вариации! Така да вземем за пример в няколко от книгите за Вечното дерби се твърди, че от игра са отстранени Гунди и Никодимов, което не е правилно. Изгонен от ЦСКА е Цапето, а не Паро.

 " Аспарухов, този прочут с правилната си и легална игра футболист, ритна без топка Никодимов и го контузи. Съдията Гергинов уточни съблекалнята на Аспарухов и на Василев, който пък реши да се саморазправя ", написа във вестник " Народна войска " Асен Харизанов. " Вчерашният мач, в случай че изобщо може по този начин да се назова, е обезпокоителен факт. Съдията на срещата Гергинов носи също отговорност за деянията на неучтивост. Той не взе енергични ограничения, с цел да пречупи желанието на някои да играят жестоко. Ако беше постъпил безкомпромисно към тях и ги беше отстранил, физиономията на мача евентуално щеше да е напълно друга. Неговото решение в края на срещата да приложи тази последна мярка по отношение на Аспарухов и Василев бе закъсняла реакция ", размахва пръст вестник " Работническо дело ".

Даваме думата на Аспарух Никодимов: " Имаше ъглов удар и стартира блъскане в наказателното поле. Тогава Гунди ме изрита доста мощно в коляното, помня го ясно. Паднах на тревата и се запревивах. По-късно Цапето го хвана за гушата, след което съдията ги изгони ". Синът на рефера Ангел Гергинов - Костадин, също е безапелационен след години, че изгонените от неговия татко са Аспарухов и Василев.

" Да, аз и Гунди бяхме изгонени. Той в действителност ритна Паро, а изгонването стана по-късно. Имаше фаул за Левски и ние взехме да редим стена. Тогава Гунди застана към нас, с цел да ни пречи, обикновено. Дойде обаче Сашо Костов и го ощипа няколко пъти по корема. Видях го с очите си. След това Костов викна съдията и стартира да сочи корема на Аспарухов и да споделя, че ние сме го ощипали. Аз кипнах и хванах Гунди за гушата. Казах му: " Абе, Гунди, ти си съществено момче, за какво се оставяш по този начин да те манипулират и допускаш такива работи?! ". Стана меле и ни изгониха ", напомня си Иван Василев - Цапето.

" Когато се прибирах в тунела, от публиката на Левски ме замеряха с кутии за цигари, ключове. Беше нещо ужасно. След няколко дни ни извикаха пред дисциплинарна комисия. Казаха ми, че аз ще отнеса по-тежко наказване, само че се намеси военачалник Здравко Георгиев, който съобщи, че ЦСКА държи наказването да е еднообразно и за двамата. Помня, че викнаха като очевидец Георги Соколов - Соколето. Той влезе и сподели: " Абе какво желаете толкоз? Хванал го за гушата, ами футболът е мъжки спорт ". В идващите дни се надигна писък против мен. Тогава съвсем всички спортни публицисти бяха левскари. Цесекар беше единствено Сашо Манов, а справедлив левскар беше Митьо Ексеров, който пишеше нещата действително. Другото бяха журналисти-запалянковци. Глобиха ни с по 100 лв., което беше огромна сума по това време. Феновете на Левски събраха парите за Гунди в една шапка ", споделя още варненецът.

" Да, в действителност се подвигна огромна стихия след този мач. Спомням си, че нашата аудитория издигна афиш " Кой ощипа Гунди? Журналистите ". Това се случи на идващия ни домашен мач ", добавя го Никодимов.

" Помня, че изгониха Гунди и Василев, само че това е станало при наказателното поле на ЦСКА, а аз като бранител бях по-близо до нашата врата и не мога да кажа кой кого е ощипал и какво е станало ", споделя Иван Вуцов. Непосредствено след дербито Георги Аспарухов споделя: " Омръзна ми на всеки мач да ме бутат, ритат, щипят и по всякакъв начин да ме предизвикат. И аз съм човек с нерви! Понякога ми идва да се откажа от футбола ". Това е първият от двата случая, в които идолът на " сините " последователи е изпъден от игра. Във видеокасетата " Голямата синя магия " именитият артист Георги Калоянчев споделя за Гунди: " Веднъж помня, стана и удари пестник на един състезател от ЦСКА, мисля. И по-късно го запитвам: " Гунди, за какво по този начин бе? ". " Как няма бе, вика, с игла ме боде, с игла. Е, това към този момент е нечовешко ".

Пред вестник " Народна юноша " съдията Гергинов, написан там неверно като Александър вместо Ангел, свидетелства следното: " Аспарухов удари Никодимов с ръка. После ми сподели белег - несъмнено е бил ощипан. Отстраних Аспарухов и Василев за разпра. Не смятам ли, че по-строги санкции заслужаваха при започване на мача Цанев, който ритна съперник без топка, а след него и Соколов, който последва " образеца " му? Видях нарушаванията и по тази причина предизвестих двамата, както по-късно и Василев. В един толкоз под напрежение мач не можех да ги отстраня ".

След тази главоблъсканица към изгонването на Цапето и Гунди, стигаме до различен забавен миг. На страниците на " Народна войска " може да прочетем още: " Секунди преди края и треньорът Чакъров (напълно вярно!) извади от своя тим редовно нарушаващия по недодялан метод разпоредбите за игра играч Г. Георгиев ". Никъде в статистиката обаче не е маркирано, че борбеният полузащитник на " сините " е сменен - нито в този вестник, нито в който и да е статистически източник, по тази причина думата " извади " не трябва да се пояснява като промяна.

В " Народен спорт " Спас Тодоров написа следното: " Не прозвуча ли като плесница на Гиргинов фактът, че треньорът на Левски Кр. Чакъров се намеси и в профил от игра своя играч Георгиев, вместо съдията да стори това? ".

Така написано, излиза, че куриозно Георги Георгиев - Дълга Мара е изваден от игра в самия край от наставника, който засегнат от грубостите на своя футболист, взема решение да остави тима си с девет души на терена. Тази версия е разказана още в най-малко една книга, отразяваща дербито през годините. Иван Вуцов обаче е безапелационен, че става дума за небивалица. " Това е цялостна нелепост! Как по този начин Кръстьо Чакъров ще си извади самичък своя състезател? А в случай че ЦСКА ни вкара втори гол и загубим? Не помня такова нещо ", споделя Вуцата.

В други исторически извори пък се показва, че Дълга Мара е изпъден от основния арбитър. В началото на 90-те години на предишния век някои даже водят арбитъра Гергинов за рекордьор по отстранени играчи на мача Левски - ЦСКА: Василев, Аспарухов и Георгиев. " Като футболист съм правил фаулове, само че в никакъв случай не съм репликирал арбитър и не съм гонен от игра ", твърди обаче Дълга Мара. Между другото в репортажа на " Народен спорт " той е избран като " извънредно жесток и нахален кавгаджия ", поради който Якимов " съумява да се добере единствено един път до наказателното поле на Левски ". И какво излезе - Георги Георгиев ваден ли е от игра или не? Гонен ли е или не? Възможно е и да се е контузил, което да е принудило " сините " да доиграят дуела с девет футболисти. Кой знае.

Както се вижда, части от истината за това дерби са пръснати на ляво и надясно във времето, в което руските заболели са най-здравите заболели в света. За край фрагмент от коментара на С. Трайков, оповестен в " Народен спорт " няколко дни след конфликта в София напролет на 1967-а: " Началният сигнал на съдията не се чува, тъй като той е съпроводен от експлоадирането на халосна бомбичка. И по-късно при отбелязването на головете и по други мотиви се чува трясъкът на бомбички. Мнозинството от феновете се възмущават. Те не могат да възприемат сходен факт, който е непознат на порядките и на традициите на нашия спорт. Бомбичките, кречеталата, сирените и тромбите са присъщи за западните игрища. Не и на нашата реалност! ".

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР