Лятото на 1982 година. Капитанът на френския национален отбор Мишел

...
Лятото на 1982 година. Капитанът на френския национален отбор Мишел
Коментари Харесай

От скрина: Медалите

Лятото на 1982 година. Капитанът на френския народен тим Мишел Платини споделя пред публицисти: " Не мога да преживея удара, който ни нанесе ориста! Все още виждам дяволския танц на германците. Отчаян съм ". Малко по-рано " петлите " губят от Федерална Република Германия в исторически полуфинал в Севиля. Съсипаните французи се насочат към Аликанте, където би трябвало да излязат против Полша в мач за третото място. Почти всички звезди отхвърлят да играят, а 90 минути по-късно " Дружина полска " печели дребния край с 3:2. След години, във филм за международното състезание в Испания по Ефир 2, един от известните спортни публицисти споделя, че с изявите си вратарят Жан Кастанеда, заменил титуляря Жан-Люк Етори, бил закопал надълбоко подземен бронзовите медали за Франция. Всъщност не е по този начин.

Истината е, че футболистите на Мишел Идалго също взимат бронзови медали, по този начин както 12 години по-късно момчетата на Димитър Пенев получават бронз за четвъртото си място в Съединени американски щати. Оказва се, че не всеки знае това. Бронзови медали има още за Белгия през 1986-а и за Англия през 1990-а, които също губят дуела за третото място. Между другото българските фенове не виждат награждаването в Бари на 7 юли 1990 година Връчването на медалите, след което двата отбора си вършат обща фотография, не е планувано в прогрaмата и коментаторът Емил Кожухаров пожелава " лека нощ " на аудиторията малко след последния съдийски сигнал на Италия - Англия (2:1).

Бронзови медали за четвъртите има от 1966 до 2002 година с едно спиране. Неизвестно за какво на Мондиал'98 е решено, че няма да има оценки за изгубилия всред Хърватия и Холандия. Накрая в Париж ликуват хърватите, а Патрик Клуйверт лее сълзи. След четири години обаче има бронзови медали за корейците, които са последните с медали отвън топ 3. От 2006 година насам ФИФА залага прецизно на олимпийския принцип - злато за първенеца, сребро за подгласника и бронз за третия.

Да се върнем още веднъж в Аликанте през 1982-а. Както стана ясно, Франция получава бронзови медали, само че тук идва също различен малко прочут миг - Полша си потегля със сребро! Да, грешката е вярна. Между 1966 и 1982 година ФИФА връчва сребърни оценки на третите. За вицешампионите пък е предназначен сребърен орден с позлата, а за първенците - чисто злато. По този мотив колекционерът Драган Тонков споделя, че преди време на един влиятелен аукцион се е разигравал сребърен орден на Полша от международното през 1974 година.

Има и нещо друго, което може би не знаете - до шампионата в Западна Германия през 1974-а медали взимат само футболистите, взели присъединяване в огромния и дребния край. По-късно ФИФА награждава и останалите със остаряла дата. Аржентина през 1978-а е първият шампионски тим, който получава цялостен комплект златни оценки - 25 броя, а за Холандия, която губи финала след продължения, има 25 сребърни медала със златно покритие. От Мексико'86 пък скъпите оценки са закачени на лента, откакто до тогава са излъчени на играчите в кутийки.

Бронзовите медали на България от САЩ'94 са направени от швейцарската компания " Югенин ", която прави и оценките за Мондиале'90. За всички останали шампионати след Мексико'70 медалите са дело на италианската компания " Бертони Милано ". Любопитно на гърба на медалите от Италия'90 написа на френски. Обяснението е, че италианският език не е формален за ФИФА.

 Впрочем с езиците е обвързван един гаф от финала на Мондиал 2014. На плочката с имената на международните първенци в най-долната част на купата против името на спечелилия от 2010-а е изписано " Испания " на британски. Хубаво, само че всички предходни първенци от 1974 година насам са изписани на езика на съответната страна. По-късно е направена смяна и международните първенци към този момент са изредени в серпантина върху златната плочка в основата на трофея. " Испания " пък към този момент си е на испански.

За да не прекаляваме с тематиката, единствено ще кажем, че бронзови медали на европейските шампионати се връчват публично до 1980 година. В месеците преди Евро'84, по предложение на френския ментор Мишел Идалго, е решено, че мачът за третото място се отстранява от програмата на европейските финали. Вероятно у Идалго е бил към момента свеж споменът от Аликанте и протеста на титулярите преди дребния край с Полша. През 2008 година обаче УЕФА взема решение да разнообрази картината и награждава с бронзови оценки изгубилите в полуфиналите - Турция и Русия. Същото се случва и след четири години - този път бронз има за Германия и Португалия. От 2016-а обаче схемата от интервала 1980 - 2004 година е върната в деяние - без бронзови медали.

Традициите не са това, което бяха, нали?

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР