„На 11 август 2021 г. Министерският съвет е решил България

...
„На 11 август 2021 г. Министерският съвет е решил България
Коментари Харесай

Голямото количество ваксини у нас отказало служебното правителство от Novavax

„ На 11 август 2021 година Министерският съвет е решил България да не взе участие в Споразумението за авансово закупуване за създаване, произвеждане, благоприятни условия за предпочитано закупуване и доставка на сполучлива ваксина против COVID-19 за страните, членки на Европейския съюз, подписано сред Европейската комисия и Novavax “. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов отказвало ли е служебното държавно управление да закупи имунизацията, какви са претекстовете и чие е решението.

Тя посочи, че при взимането на решението са регистрира следните съображения: обезпечени количества ваксина против COVID-19 през 2021 година, надвишаващи доста популацията, желаещо да се ваксинира; обезпечени обилни количества от имунизацията на Pfizer/BioNtech за 2022 и 2023 г.; опция за обезпечаване на спомагателни количества от имунизацията на Мoderna при положение на нужда посредством смяна на решението за България; изразено авансово единодушие за присъединяване в предстоящ контракт на Европейската комисия с компанията производител Valneva; опция за заявяване на дози от имунизацията на Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA.

„ С оглед доставка на количества от имунизацията против COVID-19 на Novavax за страната към сегашния миг се изследват благоприятни условия за нейното обезпечаване за българските жители “, сподели проф. Сербезова. Тя добави, че е извършен диалог с Швеция и е декларирана подготвеност за двустранно съглашение за доставка и на Novavax.

Във времето за парламентарен надзор здравният министър се спря и на тематиката за Т-клетъчен тест. В отговор на въпрос на депутата от „ ИТН “ проф. Андрей Чорбанов по отношение на въвеждане на Т-клетъчен тест за установяване на протективен имунитет по отношение на ковид, проф. Сербезова съобщи, че дълготрайните ограничения в Националния противоепидемичен проект плануват осъществяване на изследвания в региона на епидемиологията и профилактиката на COVID-19.

„ Ще бъде основан теоретичен съвет от експерти в региона на епидемиологията, вирусологията, статистическия/математическия разбор, ръководство на рецесии, връзка и други Съветът ще възнамерява обсега, метода и метода на осъществяване на епидемиологични изследвания за обезпечаване на научната им меродавност, което ще спомогне за даване на научно достоверна информация за пандемията за здравната и необятната общност. Извършването на детайлно епидемиологично изследване, в това число Т-клетъчен скрининг, за действителна преценка на обстановката, ще бъде допустимо да се разиска и възнамерява след конституирането на теоретичен съвет от необятен кръг експерти “, сподели тя.

Проф. Чорбанов попита и за какво регистърът за нежелани лекарствени реакции към Изпълнителната организация по медикаментите не е обществен, на което проф. Сербезова отговори, че той съдържа персонални данни и общественото даване на информацията не е позволено в сходство със законодателството за отбрана на персоналните данни.

„ Всички получени в ИАЛ известия се привеждат в избран общоевропейски формат и се изпращат в избрани периоди в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции Eudra Vigilance “, добави тя като посочи, че данните там се дават за публичен достъп в систематизирана форма дружно с пояснение по какъв начин да се поясняват.

„ Онлайн достъп до обявените подозирани нежелани лекарствени реакции към Европейската организация по медикаментите е вероятен и на български език на следния линк: “, сподели още проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР