На 11.05.2023 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе обвинителен акт

...
На 11.05.2023 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе обвинителен акт
Коментари Харесай

Изправят пред съда двамата полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстното в София

На 11.05.2023 година Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе обвинителен акт в Софийски градски съд /СГС/ против полицейски чиновници с изказвания за осъществени закононарушения по работа по отношение на настъпило пътнотранспортно произшествие /ПТП/ на 25.09.2022 година на Софийския околовръстен път.

Полицейски служители  с букви Г. М. и Л. Г. са предадени на съд със следните изказвания. Обвиненията по отношение на Г. М. са за това, че:

На 25.09.2022 година в качеството си на полицейски орган приел рушвет от 200 лв., с цел да извърши друго закононарушение във връзка със службата си, а точно да не извърши служебните си отговорности по отношение на надзор на водачите на МПС, да обезпечи сигурността на придвижването по пътищата, да рапортува навреме в оперативната дежурна част на 06 РУ-СДВР за всяко изменение в оперативната конюнктура – че на кръстовището на ул. „ Александър Пушкин “ и бул. „ Никола Петков “ Д. Л. ръководи лек автомобил след приложимост на алкохол, обуславящо опасности за живота и здравето на жителите, както и не е подхванал на място ограничения за отстраняването им – закононарушение по член 302, т. 1, б. „ б “, вр. член 301, алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, оповестяват от държавното обвиняване.

На последващо място полицейският чиновник Г. М. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 година в качеството си на полицейски орган от състава на Министерство на вътрешните работи, не е извършил служебните си отговорности по отношение на надзор на водачите на МПС, да обезпечат сигурността на придвижването по пътищата, за да набави за себе си имотна облага (да бъдат „ почерпени “ със сумата от 200 лева от страна на Д. Л.) и от действието са настъпили обилни нездравословни последствия – настъпило пътнотранспортно произшествие на 25.09.2022 година, в гр. София, ул. „ Околовръстен път “ сред лек автомобил, ръководен от Д. Л. и лек автомобил, ръководен от П. П. – закононарушение по член 282, алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.

На последно място обвиненият Г. М. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 година при непосредствена заплаха за живота на четири лица, която заплаха е зародила в резултат на настъпило ПТП на 25.09.2022 година, в гр. София, ул. „ Околовръстен път “, не им се е притекъл на помощ – да уведоми дежурната част на 06 РУ-СДВР за настъпило ПТП и спешна помощ, която помощ е могъл да им даде без заплаха за себе си или за другиго – закононарушение по член 139, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Обвиняемата Л. Г. е предадена на съд за идентични обстоятелства по отношение на закононарушенията по член 282, алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс и по чл. 139, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Предстои Софийски градски съд да насрочи намерено разпоредително съвещание по делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР