На 100-годишна възраст си отиде бившият държавен секретар на САЩ Хенри

...
На 100-годишна възраст си отиде бившият държавен секретар на САЩ Хенри
Коментари Харесай

На 100-годишна възраст си отиде бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър

На 100-годишна възраст си отиде някогашният държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, оповестява " Ройтерс ". Той е умрял в сряда в дома си в щата Кънектикът, се споделя в изказване на Kissinger Associates, Inc.

Кисинджър бе по едно и също време приветстван за дипломатическия си искра иосъждан за решенията си, които костват доста животи. Той е най-опитният общественик на Америка и твърдо фокусиран върху бъдещето, а не върху предишното.

 

За мнозина Хенри Кисинджър бе дипломатически талант, който продължава да владее изкуството да разпознава политически постижимото като никой различен. За критиците обаче той бе военнопрестъпник.

 

По времето му като външнополитически консултант и по-късно като държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, той способства за прекратяването на войната във Виетнам, навлизането в разведряване със Съветския съюз, отварянето на връзките на Съединени американски щати с Китай, свалянето на демократично определен водач и преначертаване на границите на няколко страни.

 

След като напусна поста, Кисинджър продължи да предлага " геополитически съвещания " на десетки неразкрити интернационалните водачи със своята консултантска компания.

 

Дори 100 години откакто се е родил като Хайнц Алфред Кисингер в еврейско семейство в баварския град Фюрт, Кисинджър се смяташе за тежка категория в интернационалната външна политика и дава своя мироглед по геополитически въпроси.

 

Кисинджър беше деен даже като столетник, пътувайки до Китай през юли, с цел да се срещне с президента Си Дзинпин. Китай беше едно от най-трайните наследства на Кисинджър. Надявайки се да разклати борбата от Студената война против Съветския съюз, Кисинджър скрито се свърза с Китай, което приключи с историческото посещаване през 1972 година на президента Ричард Никсън и по-късно установяването на връзки сред Съединени американски щати и Пекин.

 

След като абсурдът Уотъргейт смъкна Никсън, Кисинджър служи при неговия правоприемник Джералд Форд. В невиждана договореност Кисинджър служи по едно и също време като държавен секретар и като консултант по националната сигурност.

 

Кисинджър беше почетен с Нобелова премия за мир за договаряния за преустановяване на войната във Виетнам, макар че спорът продължи и по-късно и неговият сътрудник от Северен Виетнам Ле Дук То отхвърли да одобри премията.

 

Докато интелектуалните способности на Кисинджър бяха насилствено приети даже от неговите критици, той остава надълбоко спорен поради безмилостната си философия на реалполитиката – коравосърдечния извод, че нациите преследват личните си ползи посредством мощ.

 

Разсекретените документи демонстрират, че Кисинджър е дал благословията си за подкопаването на определения марксистки президент на Чили Салвадор Алиенде и по-късно за преврата от 1973 година на военачалник Аугусто Пиночет.

 

Кисинджър също поддържа Индонезия, непосредствен антикомунистически съдружник, когато завзе Източен Тимор през 1975 година и си затвори очите за всеобщите зверства на Пакистан, когато Бангладеш завоюва самостоятелност през 1971 година, виждайки Исламабад като скъп като медиатор с Китай.

 

Той постоянно предупреждаваше за заплахите, които основава изкуственият разсъдък за света, поставяйки го в същата лига като заплахата от нуклеарни оръжия. Кисинджър предизвестява по-младите си връстници, че това е изцяло нов проблем. Доста положително предизвестие от човек, който е видял всичко.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР