На 100-годишна възраст почина Джон Гудинаф, най-възрастният носител на Нобелова

...
На 100-годишна възраст почина Джон Гудинаф, най-възрастният носител на Нобелова
Коментари Харесай

Най-възрастният носител на Нобелова награда в света почина на 100 години

На 100-годишна възраст умря Джон Гудинаф, най-възрастният притежател на Нобелова премия в света, изиграл решаваща роля в създаването на литиево-йонната батерия, заяви Би Би Си.


Според Тексаския университет в Остин, където е работил като професор по инженерство, той е умрял в неделя.

" Наследството на Джон като ослепителен академик е извънредно ", съобщи президентът на Тексаския университет в Остин Джей Харцъл.

Литиево-йонните акумулатори зареждат милиони електрически транспортни средства по света.

Тексаският университет го разказва като " предан публичен чиновник, издирван наставник и ослепителен, само че непретенциозен откривател ".

През 2019 година на 97-годишна възраст доктор Гудинаф получи Нобелова премия за химия за работата си в региона на батериите, в това число за създаването на литиево-йонната батерия.

Леката и мощна батерия провокира гражданска война в технологиите, проправяйки пътя на актуалната портативна електроника като преносими компютри и мобилни телефони. Батериите играят решаваща роля и за зареждането на по-големи модерни устройства, в това число слънчеви панели.

Роден в Германия през 1922 година от американски родители, доктор Гудинаф израства в североизточната част на Съединени американски щати и служи в американската войска като метеоролог по време на Втората международна война. Той получава бакалавърска степен по математика от Йейлския университет, както и докторска степен по физика от Чикагския университет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР