На 100-годишна възраст е починал режисьорът Анжел Вагенщайн. Тъжната новина

...
На 100-годишна възраст е починал режисьорът Анжел Вагенщайн. Тъжната новина
Коментари Харесай

Почина големият български режисьор Анжел Вагенщайн

На 100-годишна възраст е умрял режисьорът Анжел Вагенщайн. Тъжната вест заяви във Фейсбук Александър Оскар, ръководител на организацията на евреите в България " Шалом ". 

" С огромна болежка споделям тъжната вест за кончината на Анжел Вагенщайн. Имах достойнството и шанса да познавам и поддържам връзка от близко с Анжел и всяка среща с него бе необикновено преживяване. Блестящ сценарист и публицист, Анжел бе на първо място хуманист и герой за обществена правдивост. Еврейската общественост в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха! P.S. Желанието на Анжел е да бъде изпратен в стеснен фамилен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел ", написа доктор Александър Оскар. 



„ Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие. Погребението ще се извърши в най-тесен фамилен кръг. Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от гибелта, както повелява еврейската традиция “, написа внучката му Жаклин Вагенщайн във Фейсбук.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година Създател е на сюжетите на 52 игрални, документални и анимационни кино лентата, създадени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, сложени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел.

Романите от трилогията „ Петокнижие Исааково ”, „ Далеч от Толедо ” и „ Сбогом, Шанхай ”, отдадени на ориста на европейските евреи през Втората международна война, са удостоени с национални и интернационалните награди, включително, европейската премия за литература „ Жан Моне “ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР