На 10 юни 1963г. Джон Кенеди произнася реч пред Американския

...
На 10 юни 1963г. Джон Кенеди произнася реч пред Американския
Коментари Харесай

Антон Гицов: Преди 60 год. с уважение към Русия Кенеди предупреждава, че най-важен е световният мир

На 10 юни 1963г. Джон Кенеди произнася тирада пред Американския университет във Вашингтон, която предавам в скъсен тип:

„ Избрах това време и това място, с цел да обсъдя тематика, по която незнанието прекомерно постоянно изобилства и истината се възприема прекомерно рядко — само че това е най-важната тематика на земята: международният мир.

Какъв мир имам поради? Какъв мир търсим? Не Pax Americana, натрапен на света с американски военни оръжия. Не спокойствието на гроба. Говоря за същински мир, тип мир, който прави живота на земята си коства да се живее, тип, който разрешава на жителите и нациите да порастват и да се надяват и да изградят по-добър живот за своите деца - освен мир за американците, само че мир за всички мъже и дами — не просто мир в нашето време, само че мир вечно.

Говоря за мир поради новото лице на войната. Тоталната война няма смисъл в ера, когато великите сили могат да поддържат огромни и относително неуязвими нуклеарни сили и да отхвърлят да се предадат, без да прибягват до тези сили.

Ето извънредно значимото предизвестие на Кенеди. Ако през днешния ден Америка и НАТО разчитат на това, че Русия може да бъде победена от Украйна с безграничната финансова и военна американска и натовска помощ, сложена на колене и вероятно разчленена, а и в случай че НАТО по някакъв метод се намеси непосредствено във войната, примерно посредством интернационалните „ доброволчески “ бригади, от който и ѝ България безспорно ще бъде част, това ще бъде тотална война, в който Русия може да прибегне до нуклеарна мощ в своя отбрана.

Истинският мир би трябвало да бъде артикул на доста народи, общ брой от доста дейности. Защото мирът е развой — метод за решение на проблеми.
При подобен мир към момента ще има кавги и спорни ползи, каквито има в фамилиите и нациите. Световният мир, сходно на общностния мир, не изисква всеки човек да обича близък си — той изисква единствено те да живеят дружно във взаимна приемливост, подлагайки разногласията си на заслужено и спокойно споразумяване. А историята ни учи, че враждата сред народите, както и сред обособените хора, не трае постоянно. Колкото и закрепени да наподобяват нашите лайкове и нехаресвания, течението на времето и събитията постоянно донасят изненадващи промени в връзките сред нациите и съседите.

Така че дано упорстваме. Не е належащо мирът да е неизпълним и войната не е належащо да е неизбежна.

Нека да разгледаме този негов умен съвет в подтекста на руско- украинската война. Наскоро американският държавен секретар Блинкен се разгласи против всевъзможни мирни договаряния сред Русия и Украйна. Такива можело да има една когато украинската войска добие предимство във войната. И Съединени американски щати и НАТО дават рецепта за мир, като поддържат мнението на украинският президент Зеленски, че мир може да има, единствено откакто Русия се изтегли от „ всички окупирани територии,,включително от Крим “.. Но това е рецепта за неизбежна и продължителна война, нещо за което Кенеди предизвестява. Мирът, споделя Кенеди е метод на решение на проблеми. И разногласията изискват заслужено и спокойно споразумяване. Проблеми сред Русия и Украйна имаше- Украйна изиска да влезе в НАТО, което застрашаваше националната сигурност на Русия, нам пронацистки групировки влязоха във властта след финансираният от Съединени американски щати прелом през 2014г., налагането на украински шовинизъм принуди рускоезичното население на Крим и Донбас да се самоопредели, с цел да се решат проблемите бяха подписани така наречен Мински съглашения, които не бяха спазени от Киев. И през днешния ден към момента съществува опция за спокойно споразумяване на разногласията, само че при заслужено решение, което да зачита ползите и на двете страни, и по- особено на рускоезичното население в областите, които то обитава.

Нека преразгледаме отношението си към Съветския съюз.
Обезсърчително е да се мисли, че техните водачи в действителност имат вяра в това, което пишат техните пропагандисти.
Тъжно е да осъзнаем мащаба на пропастта сред Съветския съюз и нас. Но това е и предизвестие - предизвестие към американския народ да не попада в същия капан като Съветския съюз, да не вижда единствено изкривена и обезверена визия за другата страна, да не вижда спора като неминуем, приспособяването като невероятно и връзката като нищо повече от замяна на закани.

Кенеди поучава американските политици и американския народ- не допускайте да виждате и имате изкривена визия за другата страна. Но за жалост тъкмо това се случва днес-допуска де посредством средствата на всеобща информация и ограничение на свободата на словото, да се основава изкривена визия за другата страна - Русия.

Никое държавно управление или обществена система не са толкоз зли, че хората им да се смятат за лишени от добродетели... Все още можем да поздравим съветския народ за многочислените му достижения - в науката и космоса, в икономическия и промишлен напредък, в културата и в деянията на храброст... И нито една нация в не е потърпевша повече от Съветския съюз по време на Втората международна война.

Кенеди се отнася с почитание към съветския народ, към достиженията му в разнообразни области, в това число и в културата. И каква отрицателно еволюция през днешния ден имаме в Америка при президента Байдън, а и страните от НАТО и в България, когато бяха беше прекратен културния продан с Русия.

Можем да търсим разпределяне на напрежението, без да отпускаме бдителността си. И от наша страна не е нужно да използваме закани, с цел да потвърдим, че сме решителни. Не е нужно да заглушаваме непознати излъчвания от боязън, че вярата ни ще бъде подкопана. Не желаем да постановяваме нашата система на хора, които не желаят, само че сме подготвени и сме способни да участваме в мирна конкуренция с всеки народ на земята.

Не е нужно да заглушаваме непознати излъчвания от боязън, че вярата ни ще бъде подкопана, поучава Кенеди. Но тъкмо това стартира да се прави- да се задушава гласа на Русия.

Съединени американски щати и Съветския съюз сме въвлечени в циничен и рисков кръг, в който съмнението от едната страна поражда съмнение от другата, а новите оръжия пораждат контраоръжия.
Накратко, както Съединените щати и техните съдружници, по този начин и Съветският съюз и неговите съдружници имат взаимно бездънен интерес от обективен и същински мир и от прекъсване на конкуренцията във въоръжаването.
Така че дано не бъдем слепи за разликите си, само че дано насочим вниманието си към общите ни ползи и към средствата, посредством които тези разлики могат да бъдат позволени. И в случай че в този момент не можем да прекратим разликите си, най-малко можем да помогнем да създадем света безвреден за многообразието. Защото в последна сметка нашата най-основна обща връзка е, че всички обитаваме тази дребна планета. Всички дишаме един и същи въздух. Всички ценим бъдещето на нашите деца. И всички сме смъртни.

Наистина мъдри слова и препоръки, годни и през днешния ден. Съединени американски щати и Русия не би трябвало да не бъдат слепи в разликите, поучава ни Кенеди още преди 60 години, само че без значение от тях следва да се натъртва на общите ползи и да се търси път светът да бъде безвреден. А това през днешния ден не може да стане, с продължаващата конкуренция във въоръжаването и с обграждането на Русия със страни- членки на НАТО, което основава опасност за националната и сигурност а и от там и за международния мир.

Не участваме в спор, който се стреми да натрупа дискусионни точки. Тук не разпределяме виновността или осъждаме с пръст. Трябва да се оправим със света подобен, какъвто е- още един умен съвет на Кенеди.

Ето по какъв начин американският журналист, създател на филми и политически деятел разяснява Майкъл Мур разяснява тази тирада на Кенеди:

Докато слушах тази тирада през днешния ден, взех решение да я изпратя на президента Байдън (и неговите внучки). Нуждаем се от него, с цел да бъде в духовното и политическо душевно пространство, в което беше президентът Кенеди преди 60 години през днешния ден. Руснаците и украинците от Съветския съюз бяха наши съдружници. Втората международна война евентуално щеше да бъде изгубена без тях. Руският народ и украинският народ са наши другари. Лудостта би трябвало да свърши. Мирът може да бъде реализиран. Ако загубим вярата си в това, тогава, както беше казано преди 60 години на този ден, в последна сметка всичко ще бъде изгубено.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР