На 10 юли измина почти седмица, откакто Международната агенция за

...
На 10 юли измина почти седмица, откакто Международната агенция за
Коментари Харесай

Защо Западът игнорира проекта на Япония за изхвърляне на замърсената вода от АЕЦ „Фукушима“ в океана?

На 10 юли измина съвсем седмица, откогато Международната организация за атомна сила (МААЕ) разгласява отчета си за плана на Япония за изхвърляне на нечиста с радиоактивни детайли вода от АЕЦ „ Фукушима “ в океана.

Напоследък островните страни в Тихия океан, а също по този начин и страни като Филипините, Индонезия, ЮАР, Перу, Китай, Южна Корея и други показват своите възражения против отчета на организацията. За разлика от тях, обаче, реакцията на Съединени американски щати и други западни страни е много противоположна. Например американското държавно управление съобщи, че приветства отчета, а мнозина западни политици значително резервират безмълвие по отношение на японския план. Медиите в западните страни също заобикалят основни въпроси, в това число какви ще бъдат последствията от японския план за изхвърляне на нечистата с радиоактивни материали вода в океана.

Редица проучвания демонстрират, че нечистата вода от „ Фукушима “ съдържа близо 60 типа радионуклиди, а самата Япония призна, че  70 % от пречистената с технологията ALPS вода не дава отговор на международните стандарти. Изследванията на немски институти демонстрират, че защото към Фукушима минават едни от най-силните океански течения в света, радионуклидите биха се популяризирали в огромната част на Тихия океан в границите на 57 дни. В същото време непрекъснатото оттичане в океана в продължение на 30 години или даже по-дълго време освен ще повреди морската екосистема, само че и ще заплаши живота и здравето на целия свят.

Съединените щати преглеждат нуклеарната сигурност като разменна монета. Изследвания демонстрират, че след Втората международна война Съединени американски щати употребяват нуклеарните технологии като средство да управляват Япония. Например АЕЦ „ Фукушима “ е издигната с поддръжка на американски технологии през 60-те години на ХХ век.

Тихият океан е общ дом на човечеството, а не нуклеарен полигон за някои страни или разменна монета в геополитически игри. Призоваваме Западът да вземе интензивно присъединяване в опазването му и да се опълчи на плана на Япония за изхвърляне на нечистата вода.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР