На 10 януари започна данъчната кампания за 2022 година. Хората

...
На 10 януари започна данъчната кампания за 2022 година. Хората
Коментари Харесай

Започна данъчната кампания за 2022 г.

На 10 януари стартира данъчната акция за 2022 година.

Хората могат да подадат данъчна декларация до 3 май - до тогава се заплаща и дължимият налог, сподели на онлайн конференция Боряна Георгиева, шеф на дирекция " Обслужване " в Националната организация по приходите (НАП).

До 31 март може да се употребява 5% отстъпка от дължимия за довнасяне налог, като бонусът не може да е по-голям от 500 лв.. Към момента на подаване на декларацията хората, искащи да употребяват отстъпката, не би трябвало да имат неплатени отговорности, а документът би трябвало да е подаден по електронен път.

Има няколко метода за подаване на данъчната декларация. Най-честият е по електронен път, посредством личен идентификационен код (ПИК) или с електронен автограф. Декларацията може да се изпрати през пощата с противоположна квитанция, както и обичайно - в офис на Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица подават декларация единствено по електронен път, уточни Георгиева.

През март стартира подаването на авансово попълнени заявления за приходите на физическите лица. С тази услуга Национална агенция за приходите зарежда в декларацията данните, които към този момент има. От жителя се желае да ревизира дали информацията е правилно попълнена, да добави друга, в случай че желае, и да подаде документа. Справките за изплатените приходи от работодателите ще бъдат подадени в Национална агенция за приходите до 28 февруари и въз основата на тази информация се вършат авансово попълнените заявления, сподели Боряна Георгиева. Национална агенция за приходите предлага да се изчака авансово попълнената декларация, тъй като опитът демонстрира, че над 80% от хората употребяват облекчението.

Чрез работодателите към този момент са подадени доста заявления за възобновяване на суми за гледане на деца. Ако човек не е употребил тази опция до края на 2021 година, декларация за приемане на облекчение може да се подаде в този момент и в офисите на Национална агенция за приходите.

Тази година от данъчната основа на родител се приспадат до 4500 лв. за гледане на едно дете, 9000 лв. за гледане на две деца и 13 500 лв. за гледане на три или повече деца. Така данъкът понижава с 450, 900 или надлежно с 1350 лв..

За гледане на дете с увреждане облекчението е приспадане на 9000 лв. от данъчната основа, т.е. данъкът понижава с 900 лв.. Облекченията може да се употребяват по едно и също време. Така за гледане на дете с увреждане родител може да си върне 1350 лв. годишно.

Ако единият родител е бил по майчинство и няма данъчна основа за годината, от облекчението може да се възползва другият родител, като подаде декларацията през своя шеф или в офис на Национална агенция за приходите.

Важно е преди да подават данъчни декларация, хората да ревизират дали имат предходни отговорности, с цел да не получат отвод. Срокът за възобновяване на сумите по облекченията е един месец след инспекция от страна на Национална агенция за приходите.

Тази година има ново данъчно облекчение - за ремонт за неподвижен парцел. Лицата приспадат парите, дадени за труд, като сумата не може да е над 2000 лв. от данъчната основа или 200 лв. от налога. Имотът би трябвало да е на територията на страната, а лицето искащо облекчението, да е притежател ли съсобственик на жилището. Ремонтът би трябвало да е осъществен от локално лице или жител на Европейски Съюз. Нужни са и документи за действително осъществения ремонт. Тези документи не се подават с данъчната декларация, само че може да се изискат при инспекция. Човекът, направил ремонта, и притежателят на жилището, не би трябвало да са в хипотезата на свързани лица, прецизираха от Национална агенция за приходите.

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР