На 10 януари в специализирано съоръжение за доотглеждане и разселване

...
На 10 януари в специализирано съоръжение за доотглеждане и разселване
Коментари Харесай

Разселиха 30 елени лопатари във Врачанския Балкан /снимки/

На 10 януари в профилирано оборудване за доотглеждане и разселване на елени лопатари „ Мътница “ бяха настанени 30 елена. Съоръжението е построено на територията на Защитена зона „ Врачански Балкан “. Предназначението му е за обезпечаване естествена хранителна база за лешоядите, посредством основаване на съществени стада, доотглеждане, акомодация и разселване в природата на елени лопатари. Чрез профилирано съоръжение ще се реализира наблюдаване за събиране на информация, обобщаване и разбор по отношение на динамичността на популацията от елен лопатар и положението на черния лешояд.
Съоръжението и елените са обезпечени по план „ Подобряване природозащитното положение на черния лешояд (Aegypius monachus), посредством осъществяване на ограничения от Плана за деяние за типа ”, с бенефициент Национално –ловно рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “, финансиран от оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ”, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз.
Съоръженията за доотглеждане, акомодация и разселване на елени лопатари са оборудвани с хранилки, солища, сеновал, проведена е доставка на фуражи за поддържане – царевица, овес, люцерново сено, сол.
Отделно от това Националното ловно-рибарско съдружие е сключило контракти с реализатори, които да реализират санитарни и ветеринарни грижи за елените, поддръжка на оборудванията и защитата.
Доставените от Полша лопатари бяха посрещнати във Враца от специалиста на НЛРС–СЛРБ и координатор на плана Хари Иргев, както и от ръководителя на ловно-рибарското съдружие във Враца Николай Ненчев, ловци от дружината в с. Главаци, в чийто ловностопански регион се намира оборудването.
На извънредно тежките метеорологични условия в този януарски ден отговори отличната организация на Врачанското съдружие, което обезпечи екскаватор, трактор и високопроходими джипове, с чиято помощ 30 лопатара откриха наред новия си дом.
Всички животни имат нужните ветеринарно-медицински документи и специфични документи и са маркирани с капсулирани чипове.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР