На 10 януари 1997 г. избухна протест срещу правителството на

...
На 10 януари 1997 г. избухна протест срещу правителството на
Коментари Харесай

Пътят към Шенген по суша минава през съдебната палата

На 10 януари 1997 година избухна митинг против държавното управление на Българска социалистическа партия с министър председател Жан Виденов. Това държавно управление бе най-големият управнически неуспех в историята на прехода.

То докара България до такава степен, че в магазините нямаше самун - нещо, което не се е случвало в никакъв случай в над 1300-годишната ни история. Независимо от всичките й превратности, най-малко самун за всеки у нас постоянно е имало.
 Снимка Българска телеграфна агенция

Свалянето на държавното управление на Виденов обаче бе единствено обстановка. Глобално видяно, на днешния ден преди 27 години България направи първата истинска крачка към завръщането си в Европа.
Преходът във тип на публично изпитание
действително стартира тъкмо тогава. Случилото се на 10 ноември 1989 година бе дворцов прелом. А в първите 7 години по-късно българското общество се колебаеше какво тъкмо желае.

Категоричната проевропейска поръчка бе дадена с камъните, които полетяха към Народното събрание и барикадиралите се в него комунисти на 10 януари 1997 година Пътят назад към Европа, след 45 години съветско иго, обаче към момента не е извървян до дъно.

В края на предходната година България направи сериозна крачка напред, като влезе в Шенген, въпреки и отчасти. Воят, който нададоха по този мотив днешните наследници на Виденов и техните друзя-четирихилядници е най-голямото доказателство, че триумфът е огромен.

Какво обаче би трябвало да се случи, с цел да влезем напълно в Шенген и еврозоната и да се върнем дефинитивно в Европа? Много просто - да си довършим правосъдната промяна.

От България се очакваше да направи тази промяна още преди влизането си в Европейски Съюз през 2007 година По една или друга причина тя не я направи. Затова влезе в Европейски Съюз с механизъм за наблюдаване и надзор.

Този механизъм не даде резултат.
Българските политици продължаваха чисто по балкански
да си вършат оглушки по тематиката.

Затова от Европейски Съюз откриха по-ефективен механизъм - Шенген. В не едно и две изявления на политици - както наши, по този начин и от други европейски страни - се подразбираше, че главният ни проблем е точно този - липсата на господство на закона у нас.

И защото повече от десетилетие ние не изпълнихме обещанието, което бяхме поели при влизането си в Европейски Съюз през 2007 година, в този момент в Европа гледат с съмнение и са доста прецизни по отношение на нас. Нормално, всеки знае приказката за лъжливото овчарче.

Направихме най-сетне измененията в Конституцията - съоветно получихме въздушен Шенген. Дали ще получим и сухопътен Шенген зависи директно от това по какъв начин ще продължи правосъдната промяна.

Какви ще са измененията в закона за правосъдната власт, какви тъкмо хора ще бъдат определени във Висш съдебен съвет, кой ще стане основен прокурор. Това е значимото, другото са детайлности. Въобще пътят към Шенген по суша минава през правосъдната палата.
Австрия не е независим състезател,
тя го играе неприятното ченге на целия Европейски Съюз. Прави това, което целият Европейски Съюз и най-големите страни в него няма по какъв начин да създадат публично.

Свирепо раздухваният проблем с мигрантите е значим, само че той няма връзка с нашето влизане в Шенген. Въобще казусът с мигрантите няма да се реши с защита по европейските граници.

Историята е посочила, че стените по границите в никакъв случай не са били изключително ефикасни в сходни случаи. Още от времената на Дунавския лимес на Римската империя и Великата Китайска стена. За да се спре мигрантския поток към Европа трябват други политики.

За да влезем обаче дефинитивно в Европа - т.е. в Шенген и еврозоната, на нас би трябвало да ни се има доверие. Включително - за да сме ефикасни в политиките във връзка с мигрантите. Доскоро доверие нямаше, в този момент малко по малко започваме да го възвръщаме.

И това е голямата заслуга на актуалното държавно управление. Към него може да има доста рецензии, част от тях основателни. Но най-малко към този момент то извършва най-важния си приоритет - връща ни назад на европейския път.

България се беше отклонила съществено от този път по време на
трите ръководства на така наречен жители за европейско развиване
България съвсем изпадна от европейския път при траялите прекомерно дълго служебни ръководства на сегашния президент.

Сега жителите за европейско развиване и техните аркадаши от Сарая към този момент в действителност работят за европейското развиване. Защо и по какъв начин се случи тази забележителна смяна в тяхното държание е обособена тематика, директно обвързвана с интернационалното състояние.  Но е реалност и резултатите са налице.

Очакванията са Австрия да смекчи позицията си по отношение на България след парламентарните избори там през тази година. Те ще съвпаднат по време с момента, в който се чака новият Висш съдебен съвет да избере нов основен прокурор. Случайност?

Не, несъмнено.
Както е известно, 2 и 2 е 4,
в множеството случаи това важи и за политиката.

Прогнозите до края на годината да сме пълноправни членове на Европейски Съюз не са лишени от причини. Всичко зависи от това какво ние самите ще създадем и какво няма да създадем до тогава. И дали ще довършим започнатото на 10 януари 1997 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР