На 10 ноември се навършват 32 години от падането на

...
На 10 ноември се навършват 32 години от падането на
Коментари Харесай

"Преходите в България винаги са 40 години"

На 10 ноември се навършват 32 години от рухването на властническия режим на Българска комунистическа партия и Тодор Живков. По този мотив " Дневник " разгласява няколко отзиви за прехода, оповестени в обществените мрежи, без рекламация за пълнота.

Евгений Кънев, лекар по стопанска система: Младата народна власт се раждаше мъчително

Честит рожден ден на втората българска народна власт!

Младата българска народна власт се раждаше както човешкия живот - извънредно мъчително. Бяха разрушени хиляди ориси, с цел да си пробие път новото време. За да съумеят новите генерации. Българите през днешния ден са близо 10 пъти по-богати, в сравнение с през 1989 година Но сравненията не с другите до нас, а към този момент със света носят психическата контузия на назадничавост и националното оскърбление.

Но и това ще бъде преодоляно.

Българският преход може да се раздели по диалектически като Теза, Антитеза и Синтез.

Тезата (1985-1997)

Тя е Преструвката, че ще градим либерален капитализъм. Тази фаза стартира със снишаването на нашите комунисти за гласността и перестройката в СССР; по-късно приемането на действителността и оглавяването на този развой до цялостната му злополука с хиперинфлация през 1997 година

 Свидетелства за прехода 1989 - 1999 С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Антитезата (1997-2009)

Това е антитеза на Преструвката и стартира с жестоката действителност на промените, които станаха неизбежни заради изчерпването на ресурсите за превземка и загубата на власт от Българска социалистическа партия, само че приключи с тяхното завръщане във властта и връщането към модела на обир.

Синтезът (2009-2021)

Той е точно Преструвката, че имаме либерален капитализъм като покривало на същата порода хора - Преструвка, че комунистите не ръководят, наложителна, тъй като ресурсите към този момент идват не от Изток, а от Запад.

Преходите в България постоянно са 40 години.

Точно 40 години след Освобождението, на 3 март 1918 г Русия капитулира пред България и нейните съдружници и по този начин приключва тогавашният Преход - ставаме свободни, откакто се освобождаваме от нашия Освободител.

Мойсей е водил 40 години евреите в пустинята - до момента в който си отидат евреите живели в египетско иго и дойдат новите свободни генерации, които не помнят робството.

Наближаваме 40 години от началото на Прехода.

А той ще приключи с края на Преструвката.

Юлиан Попов, политически наблюдаващ: Да се възстановят " Показният магазин " и " Кореком "

Едно време в София, на " Раковски ", имаше демонстративен магазин. Така се споделяше " Показен магазин ". Той показваше по какъв начин почти би трябвало да наподобява един магазин, основно за плодове. В него имаше по-често, не постоянно, банани, портокали и мандарини, сушени фурми, бадеми и домати за експорт. Всичко беше малко, не доста, по-скъпо, продаваха в левове.

Зад хотел " Рила пък се намираше главният " Кореком ". В него продаваха уиски, тоблерон и касетофони " Хитачи ". В " Кореком " се пазаруваше с долари и западногермански марки, които можеше да си купиш на морето от небогати западногерманци на тройна на формалната цена.

Тези два магазина посочваха една нищожна версия на " другия свят ". Добре е двата магазина да се възстановят. В " Показния " да се пазари отново с левове и да продават картофи, русенско варено, буркани грах и посърнал магданоз. В " Кореком " да продават Вефове, матрьошки, Советское шампанско, соев шоколад и водка. Срещу рубли. Това ще е една нищожна версия на " другия свят ". Дължим го на децата си.

Радослав Бимбалов, рекламист: Писна ми да ме боли, че отново е десети ноември на вятъра

Пак е десети ноември. Днес сме длъжни да си напомним няколко значими неща:

 Тодор Живков. Власт – очевидци, участнициС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

1. По Негово време култът към личността беше по-голям от самата персона . Той беше нискообразован, опростачен субект, а към него се движеше кохорта от правилни малоумници, които чинно се смееха на тъпотиите му. Постепепенно, по Негово време, простащината се трансформира в норма на обществено държание.

2. По Негово време държавният уред беше смазана репресивна машина, чиято цел беше да се смазва каквото й се изпречи - малко мисъл, свободна воля или смела персонална самодейност. Свобода на словото съществуваше единствено парадно, тъй като зад прикритието на някаква приемливост и хрисимост с другите отзиви, Неговите подчинени служби отмъщаваха поради Него.

 Добър вечер, дами и господа!С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка
3. По Негово време просперитетът беше пропагандна небивалица . Народът живееше сякаш еднообразно утолен, само че еднообразно некадърен да подсигури освен това от цялостно положение на търбуха си. В същото време, по Негово време, Неговите доближени живееха в благоденствие, глозгайки кокалите на Неговото обилие.

4. По Негово време присвояването на общи богатства за персонално прилагане се трансформира в държавен стр ой, а корупцията беше форма на общопризнат обществен разговор сред хората и институциите. По Негово време крадените пари се заделяха грижливо и се изнасяха лека-полека на открито - черни пари за бели страни.

5. По Негово време на изборите беше значимо всички да усещат, че нямат избор . И каквото и да си мислят, че желаят, отново ще получат Него.

Днес е десети ноември. А в този момент прочетете още веднъж тези пет неща и си помислете - за Него или за Него става дума...

В неделя би трябвало да гласуваме. Защото ми писна да ме боли, че отново е десети ноември на вятъра.

Георги Господинов, публицист: 10-и ноември като премия за изключителното самообладание

 Невидимите рецесии С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка
На 10-и ноември на нас ни оповестиха по малкия екран, че сме свободни. Пасивната позиция тук е значима. Съобщиха ни. По същия метод, по който " пускаха " портокали, червен пипер и дамски превръзки. Чакаш, чакаш и един ден някой ти оповестява " пуснали са ". 10-и ноември се оказа нещо сходно на това да ти излезе номера за автомобил или да ти пристигна реда за апартамент след дълго очакване. Награда за изключителното самообладание...

Не можеш да се освободиш за една нощ, в случай че толкоз дълго не си бил свободен. Още повече, в случай че не си имал кой знае каква воля за независимост. А след толкоз години към този момент не е останала и памет за нея.

Из " Невидимите рецесии " от 2012. Не съм си трансформирал значително мнението за тази дата.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР