На 10 май в Българския културен институт в Прага бе

...
На 10 май в Българския културен институт в Прага бе
Коментари Харесай

Откриха изложбата „Ярослав Вешин“ в Българския културен институт в Прага

На 10 май в Българския културен институт в Прага бе открита изложбата „ Ярослав Вешин (1860 – 1915) “, която включва произведения на създателя от фонда на Националния военноисторически музей (НВИМ).

На събитието участваха посланикът на България в Чешката република Н. Пр. Лъчезар Петков, роднини на Вешин – негови внуци и племенници, живеещи в родината му, посетители от културни институции и българската общественост в страната.

Н. Пр. Лъчезар Петков акцентира, че за него е извънредно наслаждение да открие изложбата, тъй като тя е израз на напъните за усилване на културните връзки сред двете страни. Той показа, че творчеството на Вешин го връща в неговото детство, защото е израснал с литография на негова картина, закачена в дома на дядо му.

Директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова посочи, че това събитие е значима част от програмата в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и благодари на екипа на Националния военноисторически музей за опцията чешката аудитория да се допре до един по-различен аспект от творчеството на създателя.

„ Връзката на Ярослав Вешин с Националния военноисторически музей е доста дълбока освен тъй като е първият боен художник и неговите батални картини основават първата сбирка на НВИМ, само че и тъй като той е част от най-ранната история на Военния музей, защото един от вероятните избори къде да се обитава е бил ателието на художника в центъра на София “, изясни доцент доктор Соня Пенкова – шеф на НВИМ, и благодари на Министерството на защитата и Министерството на културата за съдействието тази галерия да стане допустима.
 4-3  3-8  2-7  1-11
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР