На 10 и 14 ноември в Софийската опера ще бъдат

...
На 10 и 14 ноември в Софийската опера ще бъдат
Коментари Харесай

Капулети и Монтеки ще враждуват в Операта

На 10 и 14 ноември в Софийската опера ще бъдат показани премиерните спектакли на операта „ Капулети и Монтеки “ от Винченцо Белини, концертно осъществяване. Творбата е по либрето на Феличе Романи. В концертното осъществяване гостуват певиците Маргарита Левчук (Беларус) като Жулиета и Абигейл Ливайс (САЩ) като Ромео.

Изборът на мецосопран за ролята на Ромео е, с цел да се усети чистата, младежка обич и да се подчертае свежестта, невинността и очарованието на героя. Петър Бучков ще е Капелио, Хрисимир Дамянов – Тебалдо, Валентин Ватев – отец Лоренцо.

Премиерата на „ Капулети и Монтеки “ е в спектакъл „ Ла Фениче “, Венеция, на 11 март 1830 година Същата година на 26 декември тя е сложена и Миланската Скала. До 1835 година има над 30 разнообразни постановки в цяла Италия. Сред международните интерпретаторки в „ Капулети и Монтеки “ на двете централни партии блестят имената на Рената Ското, Катя Ричарели, Бевърли Силс, Едита Груберова, Анна Нетребко, Джанет Бейкър, Агнес Балтса, Дженифър Лармор, Елина Гаранча и Веселина Кацарова. Действието се развива във Верона през XIII век, а в центъра е битката сред двата враждуващи рода Капулети и Монтеки, към които принадлежат влюбените Ромео и Жулиета. Последствията от враждата са трагични. Ромео и Жулиета умират в разцвета на своята обич.

Маргарита Левчук е родена през 1990 година в Брест. Завършила е Беларуската държавна музикална академия в Минск при доцент Людмила Щербакова. От 2016 година е солистка на беларуския Болшой спектакъл. През същата година дебютира и в киното във кино лентата „ Ангел пазител “ на Максим Демченко, където извършва ролята на певицата Елен. Лауреат е на национални и интернационалните състезания.

Абигейл Ливайс е родена в Портланд, Мейн. Завършила е музикалното учебно заведение на Мурс в университета в Хюстън, а по-късно консерваторията на колежа Бард. Била е резидентен актьор на операта в Юта, солистка на операта в Люцерн. Печелила е няколко състезанието в родината си.

Диригент ще е естонецът Ерки Пек. Той към този момент е прочут на опернатa аудитория във Варна и Бургас. Дирижирал е в беларуския Болшой спектакъл, в театъра на Ерфурт, в разнообразни театри в Белгия, Холандия и Франция.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР