На 10 април, събота, започва реконструкция на трамвайното трасе по

...
На 10 април, събота, започва реконструкция на трамвайното трасе по
Коментари Харесай

Започва мащабна реконструкция на най-натоварената трамвайна линия в София


На 10 април, събота, стартира реорганизация на трамвай ното трасе по бул. “Цар Борис III “ , като целият сектор от обръщателно ухо „ Съдебна палата “ до трамвай само че ухо “Княжево ” ще бъде изпълнен поетапно. Този сектор обслужва трамвай на линия № 5 , която е най-натоварената линия в София. В обсега на реорганизация та се включва замяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветяване, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите. Това сподели през днешния ден заместник-кметът по строителство инж. доктор Ангел Джоргов.

монумент “ до трамвай само че ухо „ Бъкстон “. Втори стадий от трамвай ното ухо „ Бъкстон “ до трамвай само че ухо „ Княжево “.

По бул. Македония трасето на трамвай ната линия се резервира в центъра на обособеното трасе. Релсовия път на бул. „ Македония ” се планува да бъде с тревно покритие и основаване на така наречен „ зелен трамвай “ и линеен парк.

Трамвайното придвижване в сектора от ухо „ Бъкстон “ до пл. „ Македония “ ще бъде спряно, като ще бъде обезпечена заместваща автобусна линия №5-ТМ, която ще стопира на всички спирки по трасето на трамвай на линия № 5.

С оглед понижаване на усложненията на живущите в региона, както и за обезпечаване на проходимост на автомобилното придвижване сектора по бул. „ Македония “ ще се работи на два подетапа - първият от тези подетапи планува затваряне на южното локално платно като ще се обезпечат обходни направления. Ще се обезпечат пешеходни прекосявания при ул. „ Ивайло “ и ул. „ 20ти април “.

Местата за паркиране в ремонт ирания сектор ще бъдат непокътнати на 70%. Стикерите за платено паркиране ще важат и за прилежащи подзони, за което е импортиран отчет в Столичен общински съвет, разясни зам.-кметът по строителство.

Вече са доставени 13 нови трамвай ни мотриси, които ще се движат по новите релси. Ще бъдат актуализирани пероните и спирките на градския превоз. Проектът включва и доставка и монтаж на видеонаблюдение по спирките на трамвай ното трасе.

Проектът за реорганизация на трамвая по бул. “Цар Борис III “ е част от план „ Интегриран столичен градски транспорт-фаза II “, който се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване по административен контракт за даване на безплатна финансова помощ № BG16RFOP001-1.041-0001-С01/21.02.2018 година, променен с № BG16RFOP001-1.041-0001-С03/21.02.2021 година, подписан сред Министерство на районното развиване и благоустройството и Столична община.

Автобуси ще заместват краткотрайно трамваите по бул. “Цар Борис III “

От 10.04.2021 година до 09.10.2021 година се вкарват краткотрайни промени в организацията на градския превоз по отношение на реорганизация та на трамвай ния път по бул.„ Цар Борис III “ от трамвай само че ухо „ Братя Бъкстон “ до бул. „ Христо Ботев “.

Забранява се влизането, престоят и паркирането на пътни транспортни средства по централното и южното локално пътно платно и разграничителните линии на бул. „ Македония “ в сектора от пл. „ Руски монумент “ до бул. „ Христо Ботев “.

Маршрутът на трамвай ни линии №№ 4 и 5 се трансформира, както следва:

Трамвайна линия № 4 ще се движи по маршрут (в посока бул. „ Никола Петков “): от кв. „ Орландовци “ по настоящия маршрут до кръстовище ул. „ Алабин “ - бул. „ Христо Ботев “, по бул. „ Христо Ботев “ и по маршрута на трамвай ни линии №№ 8 и 10 през площад „ Възраждане “, бул. „ Александър Стамболийски “, по бул. „ Константин Величков “ и по маршрута на трамвай на линия № 11 по бул. „ Възкресение “, бул. „ Никола Мушанов “ и бул. „ Овча купел “ до бул. „ Цар Борис III “ и по бул. „ Цар Борис III “ по маршрута до бул. „ Никола Петков “ в двете посоки.

Трамвайна линия № 5 ще се движи по маршрут от кв. „ Княжево “ до трамвай само че ухо „ Бъкстон “. Разкрива се краткотрайна последна и начална спирка в трамвай само че ухо „ Бъкстон “.

Разкрива се краткотрайна автобусна линия № 5-ТМ с маршрут от кв.„ Овча купел “ до площад „ Възраждане “ както следва:

- в посока площад „ Възраждане “: от спирка с код 0876 „ Кв. Овча купел “ на бул. „ Цар Борис III “ за автобусна линия № 260 (крайна и начална) по бул. „ Цар Борис III “ и бул. „ Ген. Тотлебен “ до площад „ Руски монумент “, по бул. „ Ген. Скобелев “, по бул. „ Александър Стамболийски “ до южното ( трамвай само че платно) на площад „ Възраждане “, където се разкрива последна спирка за маршрута;

- в посока кв. „ Овча купел “:  от начална спирка трамвай ната с код 1269 „ Площад Възраждане “ за трамвай ни линии №№ 8 и 10 по бул. „ Христо Ботев “, по бул. „ Македония “, площад „ Руски монумент “, по бул. „ Ген. Тотлебен “, бул. „ Цар Борис III “, по бул. „ Братя Бъкстон “, по ул. „ Тодор Каблешков “ и по бул. бул. „ Цар Борис III “ до началната спирка с код 0876 „ Кв. Овча купел “.

Автобусите ще стопират:

- на съществуващите автобусни спирки по маршрута и на трамвай ната спирка с код 1269 „ Площад Възраждане “ за трамвай ни линии №№ 8 и 10;

- На краткотрайни спирки в посока площад „ Възраждане “

- с код 6094 „ Ж.к. Бъкстон “ на перона на трамвай ната спирка в посока кв. Княжево;

- с код 6095 „ Ул. Нишава “ на перона на трамвай ната спирка в посока кв. Княжево;

- с код 6096 „ Ж.к. Хиподрума “ на перона на трамвай ната спирка в посока кв. „ Княжево “;

- с код 6097 „ Ж.к. Лагера “ на перона на трамвай ната спирка в посока кв. Княжево;

- с код 6098 „ УМБАЛСМ Пирогов “ на перона на трамвай ната спирка в посока кв. Княжево;

- с код 6409 „ Бул. Александър Стамболийски “ на бул. „ Александър Стамболийски “ след десния завой от бул. „ Ген. Скобелев “.

Закрива се платената зона за паркиране в обсега на спирките:

- с код 6091 „ Площад Възраждане “.

- с код 6092 „ Площад Македония “ в северното локално платно на бул. „ Македония “ след десния завой от бул. „ Христо Ботев “.

- с код 6093 „ Площад Руски монумент “ в северното локално платно на бул. „ Македония “.

- с код 6132 „ УМБАЛСМ Пирогов “ на бул. „ Ген. Тотлебен “;

- с код 6134 „ Ж.к. Лагера “;

- с код 6135 „ Ж.к. Хиподрума “;

- с код 6136 „ Ул. Нишава “.

В общият сектор по бул. „ Цар Борис III ” автобусни линии № 63 и № 260 ще запазят интервалите си на придвижване и ще стопират на всички трамвай ни спирки, с което в допълнение ще се обезпечи транспортното обслужване в спрения трамваен сектор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР