На 1 юни в голямата зала на РИМ - Враца

...
На 1 юни в голямата зала на РИМ - Враца
Коментари Харесай

За шести път Враца беше домакин на годишна среща по проблемите на българите в чужбина /снимки/

На 1 юни в огромната зала на РИМ - Враца се организира шестата среща с представители на български общности, живеещи зад рамките на България. Проявата е по самодейност и под патронажа на народния представител от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов.
Гости на събитието бяха Деян Соколов от гр. Виница и Александър Димитровски от гр. Кочани, представители на Сдружение „ Македонско-Българско другарство “, Фисник Ходжа - ръководител на сдружение „ Наша Гора “, сплотяващо българите от региона на Кукаска Гора(Албания), зам.-председателят на Дружество за българо-албанско другарство Ервис Талюри от Корча(Албания), господин Делян Дамяновски – изпълнителен шеф на Националното съдружие на ръководителите на общински препоръки в Българи показа, госпожа Мая Червеняшка от гражданско придвижване „ ДНЕС “.
В пространното си изявление господин Богданов изложи достиженията на Вътрешна македонска революционна организация и българската страна във връзка с българите в чужбина през последните две години. Сред най значимите триумфи са: признаването на българското национално малцинство в Албания и стартирането на вести на български език по албанската държавна телевизия; договорът за другарство и добросъседство с Македония и опцията на всички хора с българско съзнание там да се изявяват свободно своите публични и политически права; връщането на изконното име на град Цариброд и даването на право да се употребяват окончанията „ ова “ и „ ева “ в женските имена на българите в Сърбия; откриването на Културно-информационният център „ Звонци-Бабушница “; финансовата поддръжка на българската страна за отварянето на параклис в с. Ракита и изпращането на 50 деца от Звонския край, изцяло гратис с пари, отпуснати от Народното събрание на отмора на Българското. Предстои даване на високопроходим автомобил за локалната здравна работа, който да обслужва близките села и по този начин да се облекчи живота на българите живеещи там. Поставен е и въпросът за признание на българското малцинство в Косово, водят се договаряния за започване на факултативно проучване на български език там. Той загатна и за извършените дружно с Македонския теоретичен институт експедиция „ По стъпките на Климент Охридски “ в Македония, Албания и Гърция и посещаване в областите Гора, Жупа и гр. Прищина в Косово. Едно от значимите събития е поклонението на гроба на кан Кубрат в Мала Перешчепина/Украйна/.
Същевременно бяха наранени и някои отрицателни моменти като, намесата на сръбската страна в изборите за Национален съвет на българското малцинство; намаляването интензивността на Съюзът на банатските българи, след загубата на локалните избори в Стар Бешенов/Румъния/; проблемите на нашите сънародници в Украйна, вследствие на признатия нов закон за образованието там; усложненията в процедурите по приемане на българско поданство.
“Ние от Вътрешна македонска революционна организация считаме, че главен дълг на Българската страна е да се грижи за своите сънародници в чужбина, да работи за тяхното благоденствие, и да оказва помощ, а не да пречи на битката за отстояване на етническата и културната им еднаквост “, съобщи Богданов.
Деян Соколов показа отчета на сдружението за македоно-българско другарство. Александър Димитровски акцентира проблемите на хората с българско съзнание в Република Северна Македония. В същия дух бе изявлението и на Фисних Ходжа, който благодари за всичко това, което българската страна и в частност Вътрешна македонска революционна организация направиха за признание на българското малцинство в Албания. Ервис Талюри описа за напредъка на просветителното дело в Корчанския край и основаването на съботно-неделни учебни заведения. Делян Дамяновски се спря обширно на визитата на гроба на кан Кубрат в Мала Перешчепина и на активността измежду волжките българи, които имат своя асоциация в България. Много прочувствено бе посрещнат апела му да създадем от гроба на великия си прародител свещено място за поклонение на всеки същински българин. Г-жа Червеняшка приказва главно по въпросите на образованието измежду българските общности в чужбина и опциите за трансгранично съдействие.
Гостите на форума участваха в празничната сесия на врачанския Общински съвет, на тържествената заря-проверка на пл. “Христо Ботев “ и се поклониха пред паметта на Войводата и неговите съратници на връх „ Околчица. Те съумяха да беседват с президента на Република България господин Румен Радев, който бе във Враца, и го помолиха за подпомагане и ускорение на процедурите за придобиване на българско поданство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР