На 1-ви октомври президентът Румен Радев ще бъде домакин на

...
На 1-ви октомври президентът Румен Радев ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Балкански лидери пристигат в НДК за церемонията по откриването на интерконектора с Гърция

На 1-ви октомври президентът Румен Радев ще бъде хазаин на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се организира от 11.00 часа в зала 3 на Националния замък на културата, заяви прессекретариатът на президента. На събитието ще участват балкански водачи, както и Урсула фон дер Лайен. 

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района. Интерконекторът обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за полутечен газ край Александруполис.

По покана на българския президент присъединяване в церемонията ще вземат  ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. В рамките на деня Радев ще организира и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще се срещне с президента Румен Радев и с сътрудника му от Северна Македония Стево Пендаровски по време на визитата си в България, оповестиха от Европейската комисия. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР