На 1-ви април започва дългоочакваното проучвателно сондиране за нефт и

...
На 1-ви април започва дългоочакваното проучвателно сондиране за нефт и
Коментари Харесай

Започва сондажът в дълбоководната част на Черно море

На 1-ви април стартира дълго чаканото проучвателно сондиране за петрол и газ в дълбоката част на Черно море, оповестиха от " Шел ". До решението се стигна, откакто предварителния сеизмичен разбор сподели огромен капацитет в блок " Хан Кубрат ", намиращ се в морската икономическа зона на България.


Сондажът ще се извърши на към 80 км във вътрешността в морето, в продължение на 90 дни, южно от Бургас, на дълбочина километър и половина. За задачата ще се употребява специфичен транспортен съд, оборудван с най-съвременните технологии, щадящи околната среда и морската фауна.

Александър Кейс, началник на проучвателните действия: Инсталирахме технология, наречена управляемо сондиране под налягане на сондажния транспортен съд. Това е относително нов метод в дълбоководните сондажи, макар че е необятно застъпен на сушата.
Морското дъно ще бъде пробито благодарение на сондажна глава, инсталирана на въртяща се система от щанги, която ще раздробява скалите на дребни късчета. В направения отвор ще бъдат сложени стоманени тръби, които ще бъдат циментирани на място.

250 души ще бъдат ангажирани с дълбоководния сондаж в " Хан Кубрат ", а разноските възлизат сред 50 и 150 млн. $.

От американската компания обясниха при какви находища може да бъде оправдани вложенията в дълготраен рандеман.
Ян Декладел, началник " Проучвателни действия " в Западно Черноморие: Говорим някъде за порядъка от 75 000 барела на ден, с цел да се ангажираме с индустриален рандеман в дълготраен проект.
При разкриване на петрол или газ, ще бъдат нужни сред 5 до 8 години, с цел да бъде оценен същинският капацитет на находището, а в случай че стартира индустриален рандеман, той може да продължи над 20 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР