На 1-ви април отбелязваме Деня на лъжата и шегата. На

...
На 1-ви април отбелязваме Деня на лъжата и шегата. На
Коментари Харесай

На този ден: Най-празният ни ден е този, в който не се смеем! Честит ден на шегата

На 1-ви април означаваме Деня на лъжата и шегата. На респект през днешния ден са остроумните, досетливите, радостните. Празникът не е формален, само че се отбелязва по целия свят. Има няколко версии на произхода му.

Някои считат, че традицията е от Древен Рим, където в средата на февруари чествали Празника на глупците. Има една друга версия, съгласно която изискуем този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай прекъсването на земетресението. След година владетелят изискал тъкмо същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която доста приличала на предходната. И въпреки че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а даже се развеселил.

В древността 1 април отбелязвали единствено ирландците. По българските земи пък дедите ни забелязали, че месец април е променлив, времето е нерешително и постоянно се мени. В желанието си за забавление нарекли 1 април Ден на лъжата, закачката и хумора.

По бит на 1 април се вършат смешки от всевъзможен жанр. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, тъй като това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е трансформирала в същинска фиеста. На 1 април в Мексико не се дава нищо назаем. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които незабавно трансформират човек в обект на насмешки. На този ден по традиция медиите разгласяват погрешни информации, които читателите би трябвало да открият. На идващия ден вестниците и малките екрани разкриват кои вести са били истина и кои - неистина.

Във Франция празникът се назовава " Априлска риба ". На този ден французите се пробват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат видяни. Подобна смешка се прави и в Италия.

Според фламандският бит на 1 април децата заключват своите родители и ги пускат единствено когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било разрешено царското семейство и придворните да се майтапят между тях. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и след това давали подправени оправдания. Уцеленият със снежна топка се считал за " губещ " и трябвало да извърши едно предпочитание на индивида, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с смешки, вицове и закачки. Дори държавните институции си разрешават да лъжат, а значимата работа се отсрочва за различен ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, защото там птицата е знак на нелепостта. В Дания " Денят на лъжата " идва с месец забавяне – 1 май и е прочут като " Майска котка " (May-cat). Датчаните доста рядко честват на този ден. В Германия и Австрия смятат 1 април за трагичен ден, а родените на този ден за хора без шанс.

Но както постоянно, българската традиция е по-особена. Имаме Музей на хумора и сатирата в Габрово - град, определен по-скоро за вицовете, свързани сякаш с прословутото сметкаджийство на габровци, само че евентуално най-вече със самоиронията им.

Чудомир обичал да споделя: " Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито един път " . Бихме допълнили – даже и когато напълно не ни е радостно.

На 1 април означаваме и Mеждународния ден на птиците. Решението за оповестяването му за специфична дата е признато на 6 декември 1906 година по силата на Конвенцията за отбрана на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в интернационалния календар от световни събития, посредством която хората декларират своята угриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Днес над 1200 типа, или всеки десети тип, птици е заплашен от дефинитивно изгубване. Българското сдружение за отбрана на птиците от 28 години работи за опазването на дивите птици и значимите за тях места и местообитания.



Черният щъркел е един от изчезващите типове в Червената книга на България

Ето с какво още е останал в историята 1 април:

На днешния ден през 1778 година предприемачът от Ню Орлийнз Оливър Полак основава знака на $ . Днес паричната единица е съществена аварийна валута в света и публична валута на 19 страни.

Доларът се вкарва като парична единица в Съединени американски щати на 2 април 1792 година с така наречен Coinage Act, признат от Конгреса на Съединени американски щати. С този законодателен акт се открива биметален стандарт за $, който се равнява на несъмнено количество злато или сребро. Въвежда се за първи път десетичната система за подразделенията на паричната единица, като 1 $ е еднакъв на 100 цента.

Монетите в Съединени американски щати се секат от 1792 година от Монетния двор на Съединени американски щати. Освен тези в послание се секат също паметни, юбилейни и капиталови монети.

Една от най-скъпите монети в света е златна монета с номинал от 20 $, проектирана от скулптора Сен Годен, която е в послание от 1907 до 1933 година. По решение на Франклин Рузвелт монетите са претопени заради отхвърли на Съединени американски щати от златния стандарт след Великата меланхолия.

На 1 април 1889 година в Чикаго е пусната на пазара първата съдомиална машина . Неин откривател е Джозефин Кокрейн. Според историята Джозефин била огорчена, че фамилният порцелан непрестанно се чупел, до момента в който го миела на ръка. Решила сама да изобрети работеща механизирана машина за миене, откакто никой различен не се наемал.

Първият модел бил създаден след гибелта на брачна половинка ѝ. Механикът Джордж Бътърс я създава по нейна поръчка и план през 1883 година Съдовете били поставяни в телени кошници в меден котел. Те били особено създадени за другите типове съдове, като имало отделения за чинии, чаши и блюда. Кошниците се поставяли върху колело, ситуирано в казана. Първоначално то се задвижвало ръчно, а по-късно - с мотор, като гореща сапунена вода пръска от дъното на котела.



Изобретението е патентовано през 1886 година, а 7 години по-късно е показано на ревю в града, където получава най-голямата премия.

През 1988 година е продаден един от най-скъпите музикални принадлежности. На обществен търг в Лондон цигулка " Страдивариус " е продадена за 1 526 000 $. Рекордът обаче не остава непостижим. През 2006 година друга цигулка, направена от известния лютиер, бива продадена за 3.544 млн. $.



Антонио Страдивари е основал над 1 200 цигулки, виоли, виолончели, арфи и други Днес са непокътнати едвам към 650 направени от него принадлежности. Лютиерът умира в Кремона през 1737 година. В музикалните среди се показва като самото съвършенство – от структурата, до струните, дървения корпус и лакировката. Въпреки че доста майстори се опитвали да претворят изобретението на Страдивари, до момента не им се е получило. Смята се, че не е предал опита си на никого - даже и на шестте си деца.



1 април 1809 година е рождената дата на съветския стихотворец, публицист и драматург Николай Гогол . Той е приет за класик на съветската литература, а най-известният му разказ - " Мъртви души ", е обсъждан от мнозина като първия съвременен съветски разказ. Умира през 1852 година.



На тази дата през 1815 година е роден и първият канцлер на обединена Германия Ото декор Бисмарк . Той е прочут с прозвището „ Железният канцлер “. Бисмарк е покровител за Освобождението на България и хазаин на Берлинския конгрес. Известен е с това, че цени високо духа и непоколебимата воля на българите и ги назовава „ прусаците на Балканите “.



Рожден ден през днешния ден честват българският артист и артист Симеон Владов, тенисистката Магдалена Малеева и фолк певицата Силвия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР