На 1 октомври България ще остане без поддържане на републиканската

...
На 1 октомври България ще остане без поддържане на републиканската
Коментари Харесай

От 1 октомври цялата страна остава без пътна поддръжка

На 1 октомври България ще остане без поддържане на републиканската пътна мрежа. Във вторник са прекъснати оповестените публични поръчки за 3-годишните контракти.

" Със сигурност ще останем без поддръжка. Коренът на казуса е политиката на предходното държавно управление и парламентарното болшинство, което с едно решение на Народно събрание от 20 април удължи настоящите тогава контракти за настоящ ремонт и поддържане, и зимно поддържане. Тогава, пробвайки се да решат натрупалите се проблеми в бранша, депутатите позволиха една доста основна неточност, като в решението упълномощиха АПИ да удължи към оня миг настоящи контракти до избор на нов реализатор, само че прибавиха и думите; " Не по-късно от 30 септември 2022 година ", заяви ръководителят на Управителния съвет на Българската браншова камара " Пътища " Стефан Чайков в в ефира на Bulgaia ON AIR..

И по този начин от 1 октомври нито една пътно поддържаща компания няма да има право да прави каквито и да било действия.

" Абсолютно цяла България ще бъде наранена. Всички контракти изтичат на 30 септември. По отношение на зимното разчистване обстановката е малко по-различна, тъй като след идването на служебния кабинет АПИ разгласи така наречен " къси поръчки ", те са за 7 месеца и са за зимния сезон. Но там има няколко въпросителни, по тази причина си позволихме да сигнализираме обществеността, че и там има проблем. Поради късия период на поръчките, срокът за подаване на офертите изтече преди периода за обжалване на поръчка - малко несъгласие в закона ", добави Чайков.

Той добави, че във всички региони има подадени предложения за зимно поддържане.

" В област Монтана и област Видин има подадени тъжби изобщо против публичните поръчки и вследствие на това Комисия за защита на конкуренцията може в даден миг да ги разгласи за незаконни. Датата 1 октомври е съдбовна във връзка с настоящи поправки и поддържане, тъй като в поръчките за зимно поддържане - те са единствено за зимата. В момента никой не купува сол, пясък и разтвори. Това също е проблем ", акцентира ръководителят на Управителния съвет на Българската браншова камара " Пътища ".

Чайков е безапелационен, че не е редно и 1 ден да оставаме без поддръжка.

" Имахме вяра, че Конституционният съд ще анулира решението на Народното събрание. Това явно не може да се случи. Ако някой може да направи нещо във връзка с настоящия ремонт и поддържането, това може да стане до края на идната седмица ", съобщи той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР