На 1 октомври 2022 г. газопроводътГърция-България стартира дейност, осигурявайки нов

...
На 1 октомври 2022 г. газопроводътГърция-България стартира дейност, осигурявайки нов
Коментари Харесай

За една година: Над 16,4 милиона MWh са пренесени през интерконектора Гърция - България

На 1 октомври 2022 година газопроводътГърция-България започва активност, осигурявайки нов маршрут за сигурни доставки на природен газ за България и района. Презпървата година на комерсиална употреба на интерконектора са пренесени над 16,4 милиона MWh.

„ През миналата година ICGB съумя да обезпечи непрестанен газов поток, редовно отговаряйки на условията на потребителите на мрежата за декларирани количества – всеки ден, без изключения. Това достижение се дължи на прецизното използване на нашите оперативни процедури, само че също по този начин и на отдадения екип от изключителни експерти, които работят в ICGB “, обявиха изпълнителните шефове на преносния оператор Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Към момента IGB има общо 39 регистрирани консуматори. Газопроводът оперира с механически потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно, като по-голямата част от потенциала към този момент е запазен за новата газова година. Интерконекторът обезпечава към 50% от вътрешното ползване на България. С изменената среда за сигурност в района, IGB бързо се трансформира в основна инфраструктура, която дава опция и за превозването на природен газ до Молдова и Украйна посредством Трансбалканския газопровод.

Наскоро ICGB започва и процедурата за проучване на пазарния интерес към евентуално увеличение на потенциала на газопровода до 5 милиарда куб. м. годишно, като индикациите от необвързващата фаза са позитивни.

Интерконекторът Гърция-България свързва България с Южния газов кулоар и е част от Вертикалния газов кулоар. Газопроводът укрепва енергийната съгласуваност и сигурността в района, осигурявайки достъп до природен газ от нови, диверсифицирани източници.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД е притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в региона на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР