На 1 ноември – Деня на народните будители, в библиотеките

...
На 1 ноември – Деня на народните будители, в библиотеките
Коментари Харесай

Библиотекарите излизат на протест ``Долу Винету`` |

На 1 ноември – Деня на националните будители, в библиотеките ще се организира митинг под мотото „ Долу Винету! “ – против незадоволителните бюджети, заради които заплатите са близки до минималната.

Пред библиотеките ще бъдат сложени плакати с горния девиз, защото романът Винету се трансформира в метафора на бездуховността и неналичието на отношение към културата, оповестява Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независима синдикална федерация „ Култура “ – КНСБ, и ръководител на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека.

Повод за митинга е фактът, че само в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали сектори в културата – театри, музикални и танцови изкуства, а от това лято и в музеите и галериите – Министерството на културата е подписало съглашения, с които за обособените длъжности се дефинират коефициенти по отношение на минималната работна заплата за страната (МРЗ). Така при повишаването на МРЗ ще нарастват и всички заплати в съответното институция.

Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „ при съществуване на средства в бюджета ” – каквото изискване няма в споразуменията с другите сектори. Библиотеките, съхраняващи духовността на нацията, за следващ път са оставени на изискването „ в случай че има ”.

В символичния митинг ще вземат участие Националната библиотека, районните библиотеки във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и други
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР