На 1 февруари влиза в сила на ново постановление на

...
Коментари Харесай

Промени в системата за обществен транспорт в България от 1 февруари

На 1 февруари влиза в действие на ново разпореждане на Министерския съвет от 28 декември България ще види значими промени в системата за ценообразуване и правила за прилагане на публичния превоз . Тези промени засягат най-вече децата до 14 години и възрастните жители, които постоянно употребяват публичния превоз в градовете и междуселищните автобусни линии.

Децата до 14 години ще са привилегировани  в тази нова регулация , като ще могат да пътуват гратис в градския превоз . Това включва рейсове, трамваи и метро. Тази мярка е предопределена да облекчи разноските на фамилиите и да насърчи децата да употребяват публичния превоз.

Децата до 7 години не престават да се възползват о т безплатния междуселищен автобусен превоз , като тази мярка също се резервира. С други думи, те могат да пътуват гратис сред градовете на страната.

За децата на възраст от 7 до 14 години, новата наредба планува 50% понижение на цената на билетите за междуселищния автобусен превоз. Това дава икономическа изгода на фамилиите и улеснява транспортните им потребности.

С влизането в действие на новата регулация възрастните жители и учащите ще имат право на 50% понижение на цената на абонаментните карти за градския превоз и междуселищните автобусни линии. Това е смяна по отношение на предходните понижения, които варираха сред 40% и 70% според от категорията и типа на пътешестване.

Според новите условия  картите за деца сред 7 и 14 години ще бъдат лични и със фотография, като при издаването им ще се изисква и документ за идентичност на родителя или настойника, който да удостоверява непрекъснатия или сегашния им адрес.

Цените на картите за лица с увреждания и понижена продуктивност няма да претърпят промени.

За жителите на община Русе, които са закупили карти на 2 януари, има опция да ги преиздадат по новия, по-изгоден режим, считано от 1 февруари 2024 г . Новите цени на абонаментните карти ще бъдат оповестени на формалния уеб страница на локалната администрация.

Тези промени в системата за публичен превоз в България имат за цел да подобрят достъпа и удобството на пътешестване на разнообразни групи жители и да насърчат потреблението на публичния превоз като устойчива опция за превозване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР