На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в

...
На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в
Коментари Харесай

Депутатите уважиха ветото на Радев върху промените в НПК

На 1 февруари депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи в този момент настоящият Висш съдебен съвет и Пленум. 

Според признатите тогава текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, актуалният Висш съдебен съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство, при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия. Текстовете предвиждаха още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

 

. Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията е на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава трърди, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ деяние. 

 

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене на измененията в Наказателно-процесуален кодекс да е пет дни. В хода на разискванията участваха единствено депутати от опозицията, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ уточни, че с измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които са били признати от Народното събрание, значително се е лимитирало правото на обвинения и неговия бранител. Директивата, която Министерството на правораздаването транспонира има една цел и тя е даде по-голяма осведоменост за правата на подсъдимия, означи Рангелова.

 

Гроздан Караджов от „ ИТН “ (ИТН) съобщи, че приемането на въпросните промени е удостоверение за неумението на ръководещата „ сглобка “ да внася непрестанно противоконституционни текстове.

Мая Димитрова от „ Българска социалистическа партия за България “ уточни, че с измененията в Наказателно-процесуален кодекс, ръководещите са трансформирали Конституцията със закон, и не са се съобразили с причините на опозицията.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР