На 1 февруари 1919 г. се провежда конкурс за красота

...
На 1 февруари 1919 г. се провежда конкурс за красота
Коментари Харесай

Мис Америка – красота, расизъм и бански

На 1 февруари 1919 година се организира конкурс за хубост на бала Chu Chin Chow в Hotel des Artistes в Ню Йорк. Победителката Едит Хайд Робинс Макартни е оповестена за „ Мис Америка “. Нито купата, нито този конкурс обаче са свързани с сегашния „ Мис Америка “, който ще се развие година по-късно в Атлантик Сити, Ню Джърси.

По-скоро произходът на Конкурса Мис Америка се крие в събитие с името „ The Fall Frolic “, което се организира на 25 септември 1920 година в Атлантик Сити. То е основано, с цел да притегли клиенти в заведение Бордуок: „ 350 красиво украсени преносими плетени стола бяха избутани по дефолето. Бяха избутани от 350 мъже, само че главните атракции бяха младите моми, които седяха на столовете, отпред с девойка Ернестина Кремона, която беше облечена в бяла тога и символизираше „ Мир “.

Събитието е толкоз сполучливо, че Лигата на предприемачите възнамерява да го повтори през идната година като конкурс за хубост или „ ревю на банските “ (за да се възползва от известността на вестникарските състезания за хубост, който употребяват изпратени им фотоси от читатели). Събитието би трябвало да се организира в края на седмицата след Деня на труда, с цел да насърчат летните гости да останат в Атлантик Сити. По този метод „ вестниците на запад до Питсбърг и на юг до Вашингтон, окръг Колумбия, са помолени да спонсорират локални състезания за красота, след които победителките ще участват в състезанието на Атлантик Сити. Ако локалният вестник заплати за дрешника на победителката, Лигата на предприемачите ще заплати пътуването на момичето, с цел да се състезава в Междуградския конкурс за хубост. Херб Тест, „ вестникар “, вкарва името на купата за победителката: „ Мис Америка “.

На 8 септември 1921 година, 100 000 души се другар на Бордуок, с цел да следят състезателките от Вашингтон, Питсбърг, Харисбърг, Оушън Сити, Камдън, Нюарк, Ню Йорк и Филаделфия. 16-годишната победителка от Вашингтон, Маргарет Горман (на главната фотография горе), е коронясана като „ Златна нимфа “ и печели 100 $.

 2018 Military Bowl - Nia Franklin

Мис Америка 2019, Ния Франклин

Конкурсът продължава през идващите осем десетилетия, като се изключи годините 1928–1932, когато е краткотрайно спрян заради финансови проблеми, свързани с Голямата меланхолия, и догатки, че предизвиква „ разхлабения морал “. С неговото възобновление през 1933 година, победителка е 15-годишната Мариан Бержерон, което предизвика въвеждането на правилото бъдещите състезателки да бъдат на възраст сред 18 и 26 години.

През 1935 година Ленора Слатър е наета да „ преоткрие “ състезанието и служи 32 години като негов шеф. До 1938 година към надпреварата е добавена секция за гении, а от състезателките се изисква да имат и компаньон. През 1940 година заглавието публично става „ Конкурсът за Мис Америка “ и се организира в конгресната зала на Атлантик Сити. През 1944 г. наградата за „ Мис Америка “ става от „ кожени облекла и функции във филми “ стипендии за лицей – концепция, която нормално се приписва на Жан Бартел, Мис Америка 1943 година

През ранните години на състезанието, под управлението на Ленора Слатър, той сегрегира девойките посредством едно от разпоредбите си – номер 7 – което гласи: „ Състезателите би трябвало да бъдат в положително здраве и да са от бялата раса. “ Правило номер 7 е отстранено през 1950 година

Мис Ню Йорк 1945, Бес Майерсън, единствената победителка от еврейски генезис досега, става Мис Америка 1945 и се сблъска с антисемитизъм по време на службата си с короната, което води до редуциране на служебните й отговорности. Въпреки че има индиански, латиноамерикански и азиатско-американски състезателки, няма афро-американски състезателки в продължение на 50 години (афро-американците се появяват в музикални осъществявания по време на шоуто още през 1923 г.).

През 1970 година Шерил Браун, Мис Айова 1970, се състезава като първата афро-американка на Мис Америка 1971 година Тя също по този начин взе участие в едно от последните турнета на USO-Miss America във Виетнам. Десетилетие по-късно през 1983 година Мис Ню Йорк (и Мис Сиракуза) 1983, Ванеса Уилямс (първата афроамериканка, която печели надпреварата Мис Америка през 1984), се сблъсква с дискриминация в отговор на успеха си и по-късно подава оставка под натиска от скандал с голи фотоси. Три десетилетия след тези събития, Мис Ню Йорк (и Мис Сиракуза) 2013, Нина Давулури, първата индийско-американска жена, която печели короната Мис Америка, през 2014, се сблъска с ксенофобски и расистки мнения в обществените медии, след успеха си. Две години по-късно на надпреварата за Мис Америка 2016, тогавашният изпълнителен шеф на конкурса Сам Хаскел се извини на Ванеса Уилямс (която е основен съдия) за казаното й по време на събитията от 1984 година

През 2018 година състезанието приема нов формат, наименуван „ Мис Америка 2.0 “, като част от напъните на новия ръководител Гретхен Карлсън да „ еволюира Мис Америка в тази културна гражданска война “. Съгласно новия формат, състезателките към този момент не се правят оценка по физическия им тип (в резултат на което събитието към този момент няма да включва дефиле по бански костюми) и има по-голям фокус върху гения, пристрастеността и упоритостта на състезателките “.

 Kate Shindle

Катрин Шиндъл

В края на декември 2017 година HuffPost разгласява публикация, разкриваща вулгарни имейли, разменени между главния изпълнителен шеф Сам Хаскел, членовете на борда на шефовете Тами Хадад и Лин Уайднър и водещия сценарист Луис Фридман. Имейлите, изпратени сред 2014 и 2017 година, съдържат обиди и непрофесионални мнения, които постоянно имат полов или принудителен темперамент и са ориентирани към някогашни победителки в Мис Америка, по-специално Малори Хаган и Катрин Шиндъл. И двете се причисляват към 47 други някогашни Мис Америка (включително всички Мис Америки от 1988 до 2017 г.) при сключване на взаимно намерено писмо, което приканва за уволняване или оставка на всички забъркани в абсурда.

На 22 декември Организацията на Мис Америка (МАО) разгласява изказвания пред USA Today, казвайки, че е била осведомена няколко месеца преди този момент. В изказването се споделя още, че организацията не „ оправдава потреблението на несъответствуващ език “ и оповестява, че следствието е открило, че Хаскел е подложен на „ неблагоразумен стрес вследствие на интензивни офанзиви против неговото семейство от недоволни страни в разногласието “. Организацията също оповестява, че връзката й с Фридман е прекъсната. Хаскел изяснява, че офанзивите против него нарушават преценката му, когато дава отговор на имейлите. Бордът на шефовете на Мис Америка също отстранява Хаскел, който разгласява изказване, в което назовава публикацията на HuffPost „ недобронамерена и погрешна “. Хаган и Шиндъл подлагат на критика решението да Хаскел да нъде отхвърлен, вместо уволнен, като несъответстващо. На идващия ден президентът на Мис Америка Джош Рандъл, изпълнителният ръководител Лин Уайднър и Хаскел подават оставка. Скандалът накара продуцентите на състезанието, Dick Clark Productions, да приключи връзките си с тях, а Органът за развиване на реинвестирането на казината (CRDA) афишира, че преразглежда контракта си с Мис Америка.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР