На 1 април Музеят на хумора и сатирата ще отбележи

...
На 1 април Музеят на хумора и сатирата ще отбележи
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата в Габрово - с 50-годишен юбилей


На 1 април Музеят на хумора и сатирата ще означи своята 50-годишнина. Емблематичната за Габрово културна институция поражда на основата на габровския фолклорен комизъм и на развитата карнавална традиция с концепцията да служи на създателите и на ценителите на хумористичното изкуство, да бъде дом на хумористите и сатириците, които постоянно са недолюбвани от формалната власт.

Създаден с възторг и упоритост да обхване необятен набор от проявления на комичното в международен мащаб, Музеят се утвърждава като неоспорим популяризатор на актуалното хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на предишния век.



Началото на интернационалната активност слага Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година Следва възходяща поредност от национални и интернационалните състезания и прояви в региона на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Домът разгласява свое издание за комизъм и сатирата – „ Апропо”, което слага нови стандарти за съвременно профилирано издание в България. Изгражда се неповторим живописен фонд от хумористични и сатирични произведения от целия свят.

След икономическите и политически разтърсвания през 1989 година е прекършена огромна част от интернационалната активност на институцията. Следват години на тествания и оцеляване, преосмисляне на активността и адаптиране към новите стопански условия, само че домът съумява да запази интернационалния си авторитет и име, показват от музея.



В днешно време Музеят на хумора и сатирата модернизира своите архитектурни пространства, постанова се с интензивно наличие във виртуалното пространство, преориентира активността си към изява и подкрепяне на млади модерни създатели, крои смели проекти за бъдещето.

Празничната стратегия на музея включва разкриване на изложения, лекция, концерт и целодневни занимания за деца.



В 11 ч. се открива нова експозиция под наслов " Как Габрово стана столица на хумора ". В 16:30 ч. стартира лекцията на карикатуриста Чавдар Николов под мотото " Свободата да осмиваш ", а в 18 ч. се открива изложбата " Непорочните моми " с политически шаржове на карикатуристите от " Прас Прес " Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов.



В Залата на жирафите в музея от 19 ч. стартира концертът на блус-рок групата The Blue Jam Ways.

През целия ден най-малките гости ще могат да вземат участие в играта " Нарисувай ми смешка ".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР