На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната

...
На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната
Коментари Харесай

Двама полицаи са с обвинение за търговия с влияние по случая с МВР-джипките

На 06.01.2021 година Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до следствие по отношение на евентуална машинация и престъпления при осъществяване на Споразумение за даване на безплатна финансова помощ по фонд „ Вътрешна сигурност “ за, оповестиха от прокуратурата.

Към Прокуратурата на Република България е отправена рекомендация за формиране на правосъдно произвеждане против длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи за корист с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, получените отчети от ОЛАФ са един от главните типове писмени доказателствени средства. 

След разбор и преценка на относимостта, с разпореждане на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, обвързвано с следствие на допустима „ търговия с въздействие “.

По същото досъдебно произвеждане, в качеството им на обвинени са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинявания по чл.321,ал.6 от Наказателен кодекс и по чл.282,ал.2 от Наказателен кодекс. Освен действията по които лицата са упрекнати, предмет на следствие са и търговия с въздействие, както и  извършени корупционни и длъжностни закононарушения. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „ търговия с въздействие “.

По досъдебното произвеждане интензивно се правят дейности по следствието, с оглед обезпечаване на обективност, цялост и всестранност на обстоятелствата и събитията подлежащи на доказване, по този начин и предвид на законовото условие обвиняване да не почива само на откритото в отчетите по следствията на Европейската работа за битка с измамите (чл.127, ал.2 от НПК). 

Предстоят разпити, назначение на експертизи, оценка и разбор на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинявания по отношение на привлечените като обвинени лица. При събиране на доказателства е допустимо привличането като обвинени и на други лица.

За подхванатите дейности от страна на Прокуратура на Република България е осведомена и Европейската прокуратура.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР