На 04.06.2024 г. РИОСВ – Варна е уведомена от ВиК

...
На 04.06.2024 г. РИОСВ – Варна е уведомена от ВиК
Коментари Харесай

Скъсан тръбопровод във Варна вдигна институциите на крак

На 04.06.2024 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна е известена от „ ВиК Добрич “ АД, че е нарушена целостта на водопровод в прибойната зона на плажа. Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „ Албена “ в Черно море.

Колекторът е построен от етернитови тръби. Нарушаването на целостта на заустващия колектор е на към три метра във вътрешността в Черно море на дълбочина към 0,6 метра, като колекторът е ситуиран под 10-сантиметров пласт пясък.

На идващия ден е осъществена взаимна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, БД „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория – Варна. Взети са водни проби от пречистените отпадъчни води на излаз от ПСОВ „ Албена “ и от морските води.

Резултатите на пречистените отпадъчни води от ПСОВ „ Албена “ по индикатори неразтворени субстанции, БПК5, ХПК, общ азот, общ фосфор са под самостоятелните емисионни ограничавания в издаденото Разрешително за прилагане на воден обект, съобщи „ Фокус “.

Вследствие на подхванати дейности от ВиК сдружението, на 17.06.2024 година се открива, че сектор с дължина почти 85 м от колектора е отвеян в морето, като са открити и извадени 5 броя тръби.

Днес по отношение на спешната обстановка с колектора на ПСОВ „ Албена “ регионалният шеф на Добрич привиква комисия, в която ще взе участие и представител на РИОСВ-Варна.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР