Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан се съгласи да

...
Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан се съгласи да
Коментари Харесай

Наргиз Гурбанова: Ще запомня България с историята и мултикултурализма й

Н. Пр. Наргиз Гурбанова, дипломат на Азербайджан се съгласи да отговори на въпросите на,броени дни преди тя да напусне страната ни. Мандатът й завърши, а скоро тя ще поеме към Полша, където я чакат нови провокации.
Тя е назначена за ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Азербайджан в Република България на 12 януари 2016 година Наградена е с юбилеен орден „ 90-годишнина на дипломатическата работа на Република Азербайджан “ (1919-2009г.).
Mандатът на Ваше Превъзходителство Наргиз Гурбанова завършва. Как бихте описали престоя си в България и по какъв начин се развиха двустранните ни връзки за интервала?
Преди всичко бих желала да отбележа, че за мен е било чест да послужвам като дипломат на моята страна в прелестна България. В продължение на тези години съдействието сред нашите страни се реализира в сходство със стратегическото партньорство, открито със взаимната декларация, от 4 март 2015 година Ролята на взаимните визити в развиването на връзките сред нашите страни, изключително контактите на високо равнище, е неоспорима. От тази позиция, мога да отбележа, че през последните 5 години са осъществени 66 взаимни визити и са подписани 27 правни документа. Тези документи служат за подсилване на нашето съдействие във всички области.
Икономическите връзки сред нашите страни са значим съставен елемент на стратегическото ни партньорство. Двустранното съдействие в региона на енергетиката е доста сполучливо. България е един от основните участници в Южния газов кулоар и е благонадежден сътрудник в обезпечаването на доставки на обилни количества газ от гигантското газово находище „ Шах Дениз “ и евентуално от други залежи в Азербайджан до Европа. Доставката на азербайджански природен газ за България от 1 януари 2021 година ще бъде едно от значимите събития в връзките сред двете страни. Редица други браншове оферират благоприятни условия за съдействие, като превоз, селско стопанство, туризъм, осведомителни и информационни технологии, фармацевтични артикули и други Също по този начин, бих желала да отбележа, че за последните 5 години стокооборотът сред нашите страни се е нараснал 7 пъти.
В културно отношение Азербайджан и България се радват на стеснен междуличностен продан и бележат прогрес в съдействието в региона на науката, образованието, културата, спорта и други В този подтекст, един от най-съкровените ми мемоари постоянно ще бъде нашето партньорство в реституция на архитектурно-музеен резерват „ Трапезица “ във Велико Търново, културната и духовна столица на България. Фондация „ Гейдар Алиев “, ръководена от нашата първа дама госпожа Мехрибан Алиева, се гордее, че може да способства за възобновяване на тази архитектурна перла и нравствен център на Второто българско царство. Този план в действителност е най-големият културен план на Фондацията в целия Балкански район. В същото време бих желала да отбележа, че за разпространение на античната и богата азербайджанска просвета в България са извършени голям брой събития и е проведено присъединяване на азербайджанските представители в разнообразни кино, театрални, фолклорни и балетни фестивали.
Разбира се, като приказваме за културните взаимоотношения, би трябвало да подчертаем и значимата роля на Центъра за азербайджански език и просвета към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Центъра за български език и просвета към Бакинския славянски университет в проучване на езика, културата и историята на нашите страни.
По време на моята активност в България се случи и един от най-незабравимите моменти –, която приключи с победа на славната азербайджанска войска. Както знаете, на 10 ноември 2020 година сред Азербайджан, Армения и Русия се подписа тристранно изказване, с което се постави завършек на окупацията на азербайджанските земи от страна на арменските въоръжени сили. След подписването на това изказване районът на Южен Кавказ навлезе в нов стадий – стадий на реорганизация и възобновяване на мирното общуване. Появиха се нови благоприятни условия за развиване и съдействие, отвориха се нови вероятности.
Доволна ли сте от актуалното съдействие сред нашите страни и по какъв начин то може да бъде в допълнение усъвършенствано?
От ранните години на нашата самостоятелност Азербайджан и България се радват на другарски връзки. България беше една от страните, признали независимостта на Азербайджан през януари 1992 година Азербайджан постоянно е придавал огромно значение на укрепването на двустранните връзки с България и вследствие на взаимни старания през годините нашето съдействие се трансформира в стратегическо партньорство. България също е измежду нашите значими сътрудници в границите на Европейски Съюз и други интернационалните и районни организации.
След установяването на дипломатически връзки сред Азербайджан и България са подписани 104 документа, които са основали постоянна основа за по-нататъшно развиване на нашите връзки в разнообразни области.
По информация на Държавния митнически комитет на Република Азербайджан, през 2019 година стокообменът сред Азербайджан и България е 93,88 млн. щатски $. Това е най-високият индикатор за последните 4 години. През 2018 година стокообменът възлиза на 65,9 млн. щатски $, а през 2017 година – на 37,4 млн. щатски $. За три следващи години стокообменът се е нараснал съвсем три пъти. Това е доста положително достижение и се надяваме да запазим тази наклонност.
Петото съвещание на Съвместната комисия по търговско-икономическо и научно-техническо съдействие сред Република Азербайджан и Република България и бизнес конгрес с присъединяване на към 30 азербайджански и над 100 български компании, извършени на 6-8 ноември 2018 година в София, бяха положителни платформи за разискване на благоприятни условия за разширение на двустранната икономическа стратегия и надлежно бизнес връзките. Надяваме се допустимо най-скоро да бъде проведена 6-то съвещание на въпросната Съвместна комисия и успореден бизнес конгрес.
Доставката на азербайджански природен газ за България от идната година е единствено началото на нашето сполучливо съдействие. Работим за разширение на това съдействие към непетролния бранш в бъдеще.
Бих желала също по този начин да посоча превоз като поле от съвместен интерес. Поради местоположението си като стратегически мост сред Европа и Азия и развитата си мултимодална транспортна инфраструктура, Азербайджан постоянно е бил основател, медиатор и уредник на водещи районни и трансрегионални начинания за съгласуваност по транспортните коридори Изток-Запад и Северо-Юг. Разширяването на индикативните карти на трансевропейските транспортни мрежи към Азербайджан и по-нататък към Азия може да обезпечи добра основа за разпространение на районните търговски трасета. Всъщност пристанищни и железопътни администрации и частни логистични компании от Румъния, България, Нидерландия, Белгия, Италия, Австрия, Полша, Германия са тясно ангажирани с нас за възстановяване на районните търговски други възможности. Този лист продължава да пораства. Новопостроеното интернационално морско пристанище в Баку трансформира страната ми в стратегически логистичен център на района. В тази връзка Азербайджан е заинтригуван от задълбочаване на съдействието в региона на превоза с България.
Селскостопанският бранш е друга евентуална област за развиване на ползотворно съдействие. Азербайджан, който има предпочитание да диверсифицира стопанската система си на основата на по-нататъшното развиване на непетролния бранш, дефинира селското стопанство като едно от главните посоки. Плодородните земи, изобилието от вода и климатичното многообразие основават удобна основа за непрестанно укрепителен бранш на селското стопанство.
Има ли български обичаи, които са ви впечатлили и ще останат в паметта ви?
Има доста прилики и сходни обичаи сред нашите нации. Както и азербайджанския народ, българите също са доста благи, гостоприемни и сърдечни хора. Едно от нещата, които ме притеглят в България, са традициите на мултикултурализма във вашата страна. Мисля, че мултикултурализмът е един от главните индикатори за духовното благосъстояние на всяка страна. В България, както и в Азербайджан, съжителството на разнообразни религии, етнически групи и култури в мир, успокоение и приемливост може да служи като образец за доста страни.
Нашето гостолюбие, уважението към по-възрастните, фамилните полезности също са доста близки между тях. Имаме сходна антична история и неповторими култури.
Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР