Н ационалния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи и трите

...
Н ационалния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи и трите
Коментари Харесай

Извънредно заседание на НСТС, какво съобщи Гълъб Донев

Н ационалния съвет за тристранно съдействие /НСТС/ поддържа и трите бюджета кардинално, с дребни бележки във връзка с бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това сподели служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев на брифинг

пред публицисти в Министерския съвет след днешното изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие /НСТС/, на което се разискаха плановете на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година, на измененията в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година, както и на измененията в Закона за държавния бюджет на България за 2021 година. Бележките във връзка с бюджета на НЗОК ще бъдат конкретизирани през днешния ден на изключително съвещание на Надзорния съвет на касата, добави Донев.

"Това, което служебното държавно управление предлага като изменение и допълнение в съответните бюджети ,

е да може страната до края на годината да продължи да действа обикновено, в границите на приходите, които ще бъдат акумулирани в допълнение в държавния бюджет, с цел да не допуснем превишение на недостига, а в действителност с 0,5 % се понижава дефицитът по закона за бюджета за 2021 година ", сподели Донев. Той посочи, че спомагателните доходи идват от по-голямата събираемост от страна на налози и акцизи, както и на обществено и здравно осигурителни вноски.



Повишение на разноските има в съвсем всички бюджети, добави Донев .

В политиката за опазването на здравето е заложено покачване, което да може да поеме заплащанията, които се дължат от бюджета към системата на опазването на здравето. Повишение има и в региона на обществената политика, където се предлага преизчисление на пенсиите с тежестта на осигурителния стаж във формулата. Заложени са и над 230 млн. лв. за други обществени заплащания, в това число мярката, която е за месечната финансова помощ за пенсионерите, които са с приходи под линията на беднотия. Предвидени са и спомагателни заплащания към фамилиите с деца до 14-годишна възраст. Ако се наложи затваряне на тези възпитаници, родителите да може да получат съответната поддръжка. 82 млн. лева в допълнение са заложени по Закона за персоналната помощ, тъй като там има превишение на ползвателите.

Служебният министър на финансите Асен Василев посочи, че тази актуализация

е направена при допускане за тежка Ковид рецесия, сходна на тази през ноември и декември предходната година. Заложените параметри на напредък и инфлация са съобразени с подобен сюжет. Плащанията, които са нужни и към бизнеса и здравната система, също са съобразени с подобен сюжет. Те са условни - в случай че не се случи такава рецесия, заплащанията ще са много по-малки. Ако се случи такава рецесия, те ще бъдат обезпечени. Идеята на тази актуализация е Народното събрание да реши и идвайки едно ново държавно управление, да има финансов запас да се оправи с евентуално тежка вълна на Ковид до края на година, без да би трябвало да се подхващат някакви незабавни или изключителни ограничения във връзка с финансите на страната, посочи Василев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР