Н а 17 юли Българската православна църква почитат паметта на

...
Н а 17 юли Българската православна църква почитат паметта на
Коментари Харесай

Днес е празник, имен ден имат тези с най-морското име

Н а 17 юли Българската православна черква почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Според житието ѝ Марина била щерка на езически сановник в Антиохия Писидийска през ІІІ век. Нейният татко я възпитал в идолопоклонство, само че Господ Бог по Своята благосклонност ѝ дал да узнае истината и я призовал.

По това време римското управничество грубо преследвало християните. От просветител, преоблечен като бедняк, 12-годишната Марина за пръв път чула за Иисуса Христа и сърцето ѝ се изпълнило с обич към Господа.

Когато била на 16 години в покрайнините на града тя срещнала шефа на римската провинция. Необикновената хубост на Марина по този начин поразила шефа, че му пристигнала мисъл да я вземе за жена. Той се опитал да я убеди да се отхвърли от християнството, само че тя отказала.

Разгневен от тоя отговор, шефът заповядал да бият и мъчат Марина. След това, едвам жива, я затворили в тюрма. Там тя внезапно видяла над себе си блестящ кръст, който озарил тъмничния мрак. Чули се думите: „ Радвай се, Марино, тъй като ти победи злобата на врага!”

В същото време тя почувствала, че раните ѝ заздравяват и тялото ѝ си връща силите. Марина помолила Бог да я удостои със кръщение, та измита посредством него да влезе в небесния чертог. Когато на другия ден още веднъж я извели на съд, всички останали изумени, като я видели здрава и радостна. Започнали ужасни изтезания. Тялото на мъченицата отначало било разранявано, а раните - опалвани с огън. Марина с неотстъпчивост понасяла мъченията. Тя непрекъснато се молела Богу да я удостои да мине и през водата на кръщението, както е предходна през огън за Неговото име.

Едва свършила молитвата си, веригите ѝ се раздрали и неизказана светлина я огряла. Мъченицата стояла във вода и пеела хвалебна ария на Бога Всевишни. Най-после шефът я осъдил на гибел. Преди изтезанието Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог. След това се помолила за всички.



Празникът на светицата е в третия ден от по този начин наречените горещници. Според поверието каквото и да се създаде в тези дни, „ ще изгори”, а дамите не би трябвало да се захващат с никакви ръкоделия.

В региона на Родопите и Странджа Св. Марина е считана за стопанка на змиите. Смята се, че нейните икони са способни да лекуват тяхното захапване.

Няма исторически доказателства за съществуването на девойката Марина. Вероятно това е един от християнските празници, целящи с цел да заместят значими езически такива. В Древен Египет на днешния ден са почитали Изида, известна като богинята с 1000 имена, защитница на хората, животните и Земята, може би най-важният женски облик в египетския мавзолей.



Тя е почитана по-късно и от античните гърци и римляни. Нейни храмове е имало в множеството огромни градове на Римската империя.



Според националния бит вечерта на 17 юли се пали огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема въглен, с цел да възпламени домашното огнище, изгасено в първия ден от горещниците - Чурлига. Има поверие, че през горещниците вечер от засъхналите корита на реки и потоци бликва вода и който се окъпе с нея, няма да боледува през цялата година.

Имен ден на през днешния ден честват носещите имената Марина, Марин, Марчо, Маринела. Марина идва от латински и значи „ морска”.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Продавам бормашина. Работи без ток и акумулатори. Ето вижте я! - Ама това е " Калашников "!!?? - Е, нямам визия каква марка е, само че прави… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЧесто казусът не е в доставчика, а поради други фактори„ Делта “ настава “, предизвести министър председателят БенетЛавров: Ние не сме заинтригувани от безпорядък тамПремиерът Марк Рюте разгласи бедствено състояние в ЛимбургСлужебният министър на финансите изясни за какво е отказал на ИТНГражданите се умоляват да не правят никакви самоволни операции в абонатните станцииВъз основа на отчета Стоилов ще изиска от Висш съдебен съвет отстраняването на основния прокурорХаджигенов: Никога не сме желали нищо за нас и няма да искамеИванов: За нас е значимо да отстраним политически БорисовМилева: Само политически, само че не и юридически аргументиБивш шеф на Национална работа „ Пожарна и спешна сигурност ”Машината е направила твърдо кацане край съветския град ТомскПрокуратурата: Не сме учудениВ региона на Кьолн над 1300 души са в неопределеност Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР