МЗ счита за приоритет осигуряването на навременна и адекватна медицинска

...
МЗ счита за приоритет осигуряването на навременна и адекватна медицинска
Коментари Харесай

МЗ търси решение на проблема с достъпа до медицинска помощ на украинци с временна закрила

МЗ смята за приоритет обезпечаването на навременна и съответна здравна помощ за нуждаещите се украински жители в нашата страна. Това декларира министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от „ Демократична България “ Елисавета Белобрадова какво е решението за провеждането на лекуване на хронични и онкологични болести на идващите у нас украински жители и на дневен ред ли е съставянето на проект за навременно обезпечаване на медикаментите от първа нужда за украинските жители идващи у нас (например таргетни лечения с антитела, химиотерапевтични средства, обезпечаване на достъп до хирургически интервенции и осъществяване на лъчетерапия)?

Министърът прецизира, че в случаите, в които жителите на Украйна се извърнат към Държавната организация за бежанците за приемане на интернационална протекция (статут на емигрант или филантропичен статут), те автоматизирано получават правото на здравна грижа за сметка на бюджета на НЗОК и Държавния бюджет, на каквато имат право всички здравноосигурени български жители.

Правото на прилагане на здравни услуги наедно с българските жители е в действие както по време на производството за приемане на статут на емигрант или филантропичен статут, по този начин и след приемането на интернационална протекция. До привършване на производството за даване на интернационална протекция, бежанците са здравноосигурени в НЗОК за сметка на държавния бюджет, като след привършване на производството, лицата с предоставена интернационална протекция следва да поемат заплащането на здравноосигурителните си вноски. На процедура това им подсигурява достъп до здравна помощ до всички типове лекуване при хронични болести, в това число онкологични.

С решение на Съвета на Европейски Съюз от началото на март се планува въвеждане на краткотрайна протекция на територията на Европейски Съюз за украински жители, които са били разселени към 24 февруари 2022 година Чужденците, ползващи се от краткотрайна протекция у нас, имат право на безвъзмездна здравна помощ при незабавни положения по реда, избран за българските жители.

„ Не по този начин стои въпросът с правото на приемане на нужното здравно обслужване на лицата, ползващи се с краткотрайна протекция, при положение, че не разполагат с нужните средства или здравна застраховка за времето на престоя им в България “, споделя проф. Сербезова.

Тя добавя, че Министерство на здравеопазването е направило оферти до Министерския съвет за предприемане на своевременни ограничения по изясняване на въпроса по отношение на източниците на възнаграждение на здравната помощ, както и за нормативни и други промени, с които да се обезпечи достъп до здравна помощ на лицата с краткотрайна протекция. Министерството показва подготвеност за навреме правене на съответните за това нормативни промени в българското законодателство.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР