Мюсюлманският духовник, който се готви да ръководи това, което, ако

...
Мюсюлманският духовник, който се готви да ръководи това, което, ако
Коментари Харесай

Албания създадава микро държава, подобна на Ватикана, но за мюсюлмани


Мюсюлманският свещеник, който се готви да управлява това, което, в случай че всичко върви по проект, ще стане най-малката страна в света, има спокойни проекти за дребната нова страна.

Неговата предстояща мюсюлманска страна в Тирана, столицата на Албания, ще бъде върховен анклав в жанр Ватикана. Духовникът ще разреши алкохола, ще разреши на дамите да носят каквото желаят и няма да постанова правила за метода на живот.

„ Бог не не разрешава нищо; по тази причина той ни даде мозъци “, сподели духовникът Едмонд Брахимай, прочут на почитателите като Баба Монди, обяснявайки по какъв начин има намерение да ръководи имот от 0.11 квадратни километра, който Албания желае да трансформира в суверенна страна със лична администрация, паспорти и граници. Албанският министър председател Еди Рама споделя, че в близко бъдеще ще разгласи проектите за микро страната, която ще се назовава Суверенна страна на Ордена на Бекташите.

„ Всички решения ще бъдат взети с обич и добрина “, сподели Баба Монди, 65-годишен, някогашен офицер от албанската войска, който е уважаван от милиони по света с формалната си купа Негово Светейшество Хаджи Деде Баба. Той е висшият водач на бекташите, шиитски суфийски медал, учреден през 13 век в Турция, само че в този момент основан в Албания.



В изявление министър-председателят сподели, че задачата на новата страна е да предизвиква толерантна версия на исляма, с която Албания се гордее. „ Трябва да се грижим за това богатство, което е религиозната приемливост и което в никакъв случай не би трябвало да одобряваме за даденост “, сподели той. Една очевидно умерена ислямска микродържава, продължава министър-председателят, ще изпрати обръщение: „ Не позволявайте стигмата на мюсюлманите да дефинира кои са мюсюлманите “.

Територията на препоръчаната нова ислямска страна е комплекс в жилищен квартал с ниски наеми в източна Тирана. Това е единствено една четвърт от размера на Ватикана, сега най-малката страна в света, ръководена от папата, безспорен монарх.

Баба Монди сподели, че „ размерът няма значение “, добавяйки: „ Нямам потребност да бъда деспот “, макар че призна, че единственото доста ограничаване на властта му ще бъде Бог. След като подвигна наздравица за посетителите с ракия.  " Само Бог ", сподели той, " не прави неточности. "

Считани за еретици от доста консервативни шиити и сунити и подложени на вековно гонене в мюсюлманските земи, бекташите са били мощ в Албания и прилежащите страни като Косово и Македония след завладяването на Балканите от Османската империя през 14-ти и 15-ти век.

Изповядващите бекташизма изиграват значима роля в националистическото събуждане на Албания против турското ръководство, насърчавайки спокойна версия на исляма, която оказа помощ да се сплотят огромните мюсюлмански и християнски общности в страната зад светската идея за самостоятелност, написа TheNewYorkTimes.

Екип от правни специалисти, в това число интернационалните юристи, изготвя законодателство, определящо суверенния статут на новата страна в Албания. Това ще би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание, следен от ръководещата Социалистическа партия на Рама. Не е ясно кои страни ще се съгласят да признаят суверенитета на Бекташите, в случай че има такива.

Засега Рама, непрактикуващ римокатолик, сподели, че единствено няколко от най-близките му помощници знаят за проекта и съдружници в НАТО като Съединените щати не са били съветвани.

Иран най-вероятно няма да признае новата страна. „ Иранците са почтено казано последната ми мисъл “, сподели господин Рама, отбелязвайки, че Албания прекъсна дипломатическите връзки с Иран през 2022 година, откакто го свърза с хакерска атака против албанското държавно управление и банкови мрежи.

Баба Монди от дълго време води акция против екстремизма. След като ислямистки бойци убиха 12 души при офанзива през 2015 година против френския язвителен седмичник Charlie Hebdo, водачът на Бекташи пътува до Париж дружно с Рама, с цел да се причислят към марша против тероризма.

Той сподели, че новата страна на Бекташи може да се нуждае от дребна разследваща работа, „ тъй като и ние имаме врагове “, само че няма да има войска, гранична защита или съдилища. Подробности като това кой ще има право на паспорти към момента би трябвало да бъдат конкретизирани, добави той, само че цветът на паспорта е решен: зелен, значим цвят в исляма.

„ Ние заслужаваме страна “, сподели Монди, „ Ние сме единствените в света, които споделят истината за исляма “ и „ не го бъркайте с политиката “. 



Не е ясно какъв брой вярващи бекташи има по света и даже техният брой в Албания е обект на доста разнообразни оценки, вариращи от единствено няколко % от популацията на страната, което е под три милиона, до неведнъж повече. Баба Монди сподели, че към половината от цялото население са бекташи, а останалите са сунити, католици, православни християни и евангелски християни. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР