Мюсюлмански молитви събуждат пловдивчаните от жк „Тракия” всяка сутрин, сигнализираха

...
Мюсюлмански молитви събуждат пловдивчаните от жк „Тракия” всяка сутрин, сигнализираха
Коментари Харесай

Мюсюлмански молитви будят всяка сутрин пловдивчани в Тракия

Мюсюлмански молебствия разсънват пловдивчаните от жк „ Тракия” всяка заран, алармираха пострадали пред TrafficNews.

„ Първо желая да кажа, че нямам нищо срещу обособените религии и вярвания. Живея в квартал „ Тракия” и всяка заран към 5.00 часа звучи едно и също нещо - мюсюлмански молебствия. Същото се случва и вечер към 20.00 часа. Нямам нищо срещу хората да се молят, само че кому е нужно сходно пробуждане. Звукът е мощен и се чува даже и при затворени прозорци,а си представете какво е през лятото. Не знам къде в близост има джамия,но е реалност, че мощният тон на тези молебствия се носи из целия квартал. Не знам за какво се позволява сходно нещо. Ако някой си пусне музика в 5 сутринта е изцяло обикновено да се намесят органите на реда. А за молитвите какво?”, написа една от пострадалите.

На територията на регион „ Тракия” няма нито една джамия, като същото се отнася и за прилежащите квартали. В редакцията ни и различен път са получавани сигнали за сходни проблеми най-много за квартал „ Изгрев”. Молитвите идват най-вероятно от квартал „ Столипиново”, където употребяват все по-силни усилватели. Гласовете на имамите се пускат в тъкмо избрани часове, както е съгласно канона на религията.

Никой не знае от кое място тъкмо идват тези молебствия, защото са във вътрешността в гетото. Нито в Столипиново, нито в Изгрев има джамия или молитвен дом, в който е позволено да се правят обществени молебствия.

При предходни диалози кметът на регион „ Източен” Николай Чунчуков удостовери, че сходни мюсюлмански средища в двата квартала няма и стартирането на сходни молебствия през усилвателите предстои на глоба. Той изясни, че жителите, които чуят въпросните молебствия могат да алармират на 112 или на телефоните на общинския инспекторат, които да създадат инспекция.

През годините е имало няколко плана за построяването на джамия или средища вид „ молитвени домове” в Столипиново, само че до момента те по този начин и не са се случили.

Говори се обаче, че в гетото има няколко молитвени домове вид „ месчит”, които не са регистрирани. Месчит идва от арабски език, което значи безусловно „ човек да се простре в молитва”. По време на делата за коренен ислям против Ахмед Муса и неговите съратници, се говореше за тъкмо за тези месчити в "Столипиново ". Според проверяващи те се построяват от разнообразни ислямски неправителствени организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР