Мюсюлманска служителка, работеща в Chipotle, е била обект на религиозен тормоз заради хиджаба си, гласи федерален костюм

...
Мексиканската верига за бързи и ежедневни магазини Chipotle е изправена
Коментари Харесай

Мексиканската верига за бързи и ежедневни магазини Chipotle е изправена пред съдебен процес, заведен от федерална агенция от името на бивша служителка, която каза, че е била подложена на „поредица от тормоз, основан на нейната религия, от страна на нейния ръководител“, защото е носела хиджаб.

Делото за религиозен тормоз и отмъщение беше заведено в сряда от Комисията за равни възможности за заетост на САЩ от името на Areej Saifan, мюсюлманка, която е била наета в Chipotle в Lenexa, Канзас.

Сайфан „обясни, че носи хиджаб поради религиозните си убеждения и не може да го свали“, се казва във федералния иск, но „тормозът продължи няколко седмици, като я притискаше“ да „свали хиджаба си“.

Помощник-мениджър, който многократно тормозеше Сайфан, я попита „приблизително десет до петнадесет пъти в рамките на приблизително един месец“, се казва в иска.

Веднъж помощник-мениджърът „се протегна, хвана хиджаба й и го дръпна. В резултат на това част от хиджаба на Сайфан се откъсна, разкривайки косата й“, се казва в костюма.

Сайфан казал на началник смяна за повтарящото се поведение на помощник-мениджъра, но началникът на смяната, според делото, казал на помощник-мениджъра веднъж да спре поведението и не докладвал за тормоза на по-висшето ръководство.

Поради „многократните пропуски на ръководството да се справи с тормоза“, Сайфан подаде оставка и пусна двуседмично предизвестие на 10 август 2021 г., се казва в иска.

„Обичайната практика на Chipotle е да продължи да планира служителите да работят през двуседмичния период след двуседмичното предизвестие от служителя“, се казва в иска, но в случая на Saifan Chipotle не я е планирал „за нови смени, след като е подала нейното двуседмично предизвестие.

„Имаме политика на нулева толерантност към всякакъв вид дискриминация и уволнихме въпросния служител“, каза Лори Шалоу, главен директор по корпоративните въпроси на Chipotle, в изявление, изпратено по имейл до CNN. „Ангажираните и трудолюбиви служители на Chipotle са това, което ни прави страхотни и ние насърчаваме нашите служители да се свържат с нас незабавно, включително чрез анонимен номер 800, с всякакви притеснения, за да можем да разследваме и да реагираме бързо, за да оправим нещата.“

Комисията за равни възможности за заетост изисква съдебен процес в Канзас Сити заедно с „подходящо изплащане с предварителна лихва“, наред с други неща, се казва в иска.

„Хората на вярата имат право да работят без тормоз въз основа на техните религиозни вярвания и практики“, каза Андреа Г. Баран, регионален прокурор към офиса на окръг Сейнт Луис на Комисията за равни възможности за заетост, според съобщение за новини от агенцията . „Тормозът на жени и тийнейджърки, които избират да изразят религиозните си убеждения, като носят скромни дрехи или покривала за глава, никога не е приемлив.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР