Мюсюлманин е преотстъпил своя земя за изграждане на копие на

...
Мюсюлманин е преотстъпил своя земя за изграждане на копие на
Коментари Харесай

Градят копие на истанбулската Св. София в Сирия

Мюсюлманин е преотстъпил своя земя за създаване на копие на истанбулския храм "Света София " в Сирия, съобщи РИА Новости.

Ръководителят на милиция в град Скалбия (в северозападната част на страната) Набил Абдаллах е споделил, че проектираната църква е била планувана като смален вид на катедралата в града на два континента, превърната от турския президент Реджеп Ердоган в джамия през 2020 година

"Ние планираме строителството да бъде приключено на 5 юли тази година. Парите са събрани и дейностите по градежа на храма вървят по проект ", е показал още Абдаллах. Той е допълнил, че средствата за черквата са били дарени както от локални православни християни, по този начин и от негови съграждани, изповядващи исляма.

Скалбия (с към 17-хилядно население) е един от центровете на православното християнство в Сирия. Заради това в интервала 2014 – 2019 година градът е бил нападан от бойци на "Ислямска страна ". Атаките са били отблъснати с общите старания на локалните мюсюлмани и християни и с помощта Дамаск и съветския боен континент в базата "Хмеймим " (край средиземноморското пристанище Латакия).

"Света София " е била построена като църква през 537 година по време на византийския император Юстиниан I. Тази постройка е била християнски храм в продължение на 916 години. Тя е била преустроена в джамия откакто османският султан Мехмед II е завладял Константинопол на 29 май 1453 година

"Света София " е почнала да действа като музей с декрет на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1923 – 1938 г.).

На 10 юли 2020 година сегашният водач на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган е анулирал решението на създателя на Република Турция и постройката е почнала да действа като мюсюлмански молитвен дом.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР