Място или ваучер за всяко дете“, От 10 години не

...
Място или ваучер за всяко дете“, От 10 години не
Коментари Харесай

Родители на протест: Място в градина или ваучер за всяко дете

„ Място или ваучер за всяко дете “, „ От 10 години не строите! Детето ми желае ваучер, с цел да върви на детска градина . Сега!!! “. Такива надписи се четяха на митинга на родители на деца, неприети в детски градини в София, съобщи БГНЕС.
Диана Дамянова, която е един от уредниците на митинга е майка на едногодишно дете, за което нямало място в ясла. “Но това не е най-големият проблем, защото в случай че знаех, че следващата година или след две години ще има място, нямаше да съм толкоз решена да стачкувам. Но това, което се получава е, че е допустимо детето и до наложителната предучилищна да не бъде признато в детско заведение, т.е. да би трябвало да посещава частно до тогава ”, изясни тя.
Тяхното искане е първо да се разкриват места, да се строят нови градини, само че желаят да видят действителни резултати, защото за 10 години обратно, по думите на дамата, такива не се виждат. “И до момента в който бъдат издигнати тези детски градини, желаеме за всяко детенце, за което няма място, само че желае да посещава общинско детско заведение, да се дава същата прехрана, която получава признатото детенце ”, сподели Дамянова.
Ива Йосифова-Такева е един от уредниците на митинга. Тя сподели, че го вършат, тъй като към този момент 15 години в столичните ясли и градини има голям дефицит и при равни други условия едно дете влиза, друго не. “Теглят ги на лотария, на лотария, на чоп. Без безусловно никаква друга причина едно дете влиза, друго дете не влиза. Едното получава ясла и градина за 30 или 60 лева на месец. На другото страната и общината му споделят: Оправяйте се в частна ясла или където желаете ”, сподели тя. Жената уточни, че желаят всяко дете да получава това, което получават неговите наборчета. “Тоест, в случай че няма места по справедливи, механически аргументи, тъй като няма задоволително места в яслите, тези деца, които не са признати би трябвало да получат отплата - под формата на ваучер или какъвто и да е различен тип отплата. Но сега, когато страната и общината не им дават отплата, те икономисват от неприетите деца ”, уточни тя.
Днес е третият митинг, който споделят, че ще се организира спокойно.
“Протестът не е политически, нашите претенции не са леви или десни. Ако някоя партия или няколко партии ни поддържат, ги молим да го вършат ненатрапчиво, тъй като ние желаеме просто правдивост и тъждество за всяко дете, което се ражда в града в София ”, сподели Ива. Тя е майка на две деца - на 2 и 4 години. В момента те към този момент са признати, само че по-малкото една година не било признато. “Плащах доста дълго време такса от 650 лева на месец, трябваше да го возя през три квартала, тъй като в нашия частни ясли съвсем няма и това ми излезе близо 5000 лева В момента заплащам 30 лева за същото това дете за яслата му, разликата е голяма “, съобщи майката.
След среща в президентството с Валентина Танева, която е консултант по обучение, просвета и нововъведения на президента. Те оповестиха, че им споделили, че президентството с всички пълномощия, с които разполага, ги поддържа и ще ги поддържа. „ Те готвят към този момент писма до Министерството на образованието, до Столична община, до Министерството на здравеопазването “, сподели Кристина Касабова. „ До трите институции, които в действителност са способени да решат въпроса, тъй като ние знаем какви са пълномощията на президента, само че тук сме майките на нацията и желаеме президентът в качеството си на татко на нацията да ни поддържа. Той не може да реши казуса, само че тези три институции могат, в техните пълномощия е “, добави Саня Конакчиева. Те споделиха, че нееднократно до момента са им писали на тези институции. „ Но защото ние не получихме отговор от премиера, по тази причина се насочихме към Президентството за поддръжка и помощ “, сподели Кристина Касабова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР