МВР ще трябва да изплаща допълнителни пари на всички служители,

...
МВР ще трябва да изплаща допълнителни пари на всички служители,
Коментари Харесай

Съдът отмени заповед на Бъчварова като министър, МВР дължи пари на служители

МВР ще би трябвало да изплаща спомагателни пари на всички чиновници, които са били разполагаем в последните две години. Това става, откакто Върховният административен съд дефинитивно анулира заповед на някогашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, издадена през 2015 година, с която понижава от 35 на 10 стотинки заплащането на чиновниците за всеки час, прекаран разполагаем. Според съда обаче заповедта не е обнародвана в Държавен вестник в законовия период и е оповестена за оскъдна. Това значи, че страната дължи по спомагателни 25 стотинки на час на всеки чиновник на Министерство на вътрешните работи, който е бил разполагаем в последните 2 години.

Времето разполагаем е време, в което чиновниците не са на работа, само че стоят на повикване и при нужда се отзовават. Според Валентин Попов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи е мъчно да се пресметна общата сума, която ведомството ще би трябвало да изплати, само че при обособени чиновници тя може даже да надвиши 1000 лв.. " Различно е другите структури, друго е за другите служби, друго е дори за разнообразни интервали от време на едно и също място. Зависи по кое време е зародила нужда от поддържане на подобен тип запас от чиновници. Но мога да ви кажа, че максимумът като дължими средства би могъл да бъде и 4-цифрена сума. Спокойно може да се качи и над 1000 лв. ", сподели той.

По думите на Попов разновидностите оттук насетне са три: " Единият е министерството, откакто осведомяваме министъра - изчакваме да бъде оповестено решението в Държавен вестник, с цел да влезе в действие, - той би трябвало да разпореди на ръководителите на структури да създадат ново отчитане на това време и да изплатят разликата от 25 стотинки на час. Другият вид е чиновниците - всеки поотделно, да изпратят писмо до ръководителя си, с което да го помолят да свърши тази работа и в случай че това не се случи, третият вид е самостоятелни искове. Защо най-добре е да се отиде на първия, а в случай че не, на втория вид? Защото примерно, в случай че някой за тези над две години от юни 2015 -а насам има да кажем 100 часа разполагаем, за което министерството му дължи 25 лв., в случай че той отиде да си ги търси по правосъден ред, министерството ще заплати още 400-500 лв. правосъдни разноски ".

В неделя следва и следващият митинг на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Исканията им си остават за нарастване на заплатите с 15% със задна дата от 1 февруари тази година, незабавни промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, както и напълно нов закон от следващата година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР