МВР-шефът и Прокуратурата отново влязоха в челен сблъсък, заливайки публичното

...
МВР-шефът и Прокуратурата отново влязоха в челен сблъсък, заливайки публичното
Коментари Харесай

Министър Рашков: Образувано е дело срещу Асен Василев. Прокуратурата: Не е вярно!

МВР-шефът и Прокуратурата още веднъж влязоха в преден конфликт, заливайки общественото пространство с фалшив вести.

" Образувано е досъдебно произвеждане против вицепремиера Асен Василев ", заяви вътрешният министър Бойко Рашков, представен от Българска телеграфна агенция.

" Производството е формирано от спецпрокуратурата за закононарушение по работа по сигнал на Георги Самуилов, притежател на " Инса ойл ", посочи министърът.

Той заяви новината по време на съвещание на вътрешната комисия в Народното събрание, което напусна ненадейно поради изявление на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

" Много скоростно е станало това по един сигнал на Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал едно писмо, един сигнал до основния прокурор. Той е разпоредил незабавно на Куличева, те са все специфични там, профилирани отдели, която е изпратила, вижте с какво изречение, на профилираната прокуратура: " Да образува досъдебно произвеждане " по този сигнал. Тоест Куличева не е оставила благоприятни условия на прокурора, на който е изпратила този сигнал от Самуилов, да реши има ли данни или няма данни, с цел да образува произвеждане, " изясни Рашков.

Виедната по-късно пристигна опровергаване от държавното обвиняване.

За Българска национална телевизия представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи, че няма формирано досъдебно произвеждане против вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев напомни, че след промени в Наказателно-процесуален кодекс от 2017 година досъдебните производства се образуват за осъществени закононарушения, а не против съответни лица. Съгласно процесуалния закон, в случай че в границите на досъдебното произвеждане се съберат доказателства, че има осъществено закононарушение, както и за неговия причинител, тогава се пристъпва към предявяване на обвиняване.

" Не съм получил публично от прокуратурата информация за произвеждане против Асен Василев ", съобщи на брифинг министър председателят Кирил Петков.
" Но в случай че е правилно това е цялостно безсрамие, те не можаха да създадат 2 година произвеждане по отношение на другия проблем, в този момент в случай че за няколко часа са съумели да създадат за една от фирмите, които бяха част от суматохата за цените на горивата в последните дни, това ще е стъпка на прокуратурата какво цели с нейните дейности. Надявам се, че не е вярна новината, само че в случай че е вярна – просто позор ", добави още Петков.

Според Наказателно-процесуален кодекс досъдебните производства се образуват от орган по следствието, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, способена да проверява съответни закононарушения. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.

" Залети сме от сигнали против някогашни и сегашни представители на изпълнителната власт ", добави Кръстев пред БНР и посочи, че самият той преди няколко дни е постановил отвод от формиране на досъдебно произвеждане против вицепремиера Асен Василев по тъжба на гражданско съдружие.

По-рано на съвещание на парламентарната комисия управлението на Министерство на вътрешните работи и депутатите обсъждаха промени в Наказателно-процесуален кодекс за по-ефективно следствие. Разговорът стана политически и Рашков напусна съвещанието на комисията.

Ядоса го някогашната му студентка Десислава Атанасова, за която той уточни, че не схваща доста от нещата. Конфликтът започва с ролята на прокуратурата и на Министерство на вътрешните работи за започване на досъдебното произвеждане. Рашков уточни за следващ път, че техни материали се бавят в държавното обвиняване.

В тази връзка той даде образец по какъв начин прокуратурата работи бързо - с образуването на следствие против Асен Василев за длъжностно закононарушение по сигнала на " Инса ойл ".

Както към този момент Епицентър. бг писа, на 16.03.2022 от петролната компания „ ИНСА ОЙЛ “ подадоха сигнал до прокуратурата против вицепремиера Асен Василев.
В писмо до медиите от сдружението показват, че дружно с други български петролни компании са предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори.

В отговор на това са били извикани „ на среща на „ 4 очи “ с неразбираем подтекст “, за която са алармирали прокуратурата и ще подадат сигнал до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Ето и цялостния текст на писмото на компанията:

От „ ИНСА ОЙЛ “ заявяваме, че още на 5 януари 2022 година дружно с други български петролни компании сме предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори.

В отговор на това бяхме извикани на среща на „ 4 очи “ с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани прокуратурата на Република България и европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е съвсем монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР