[МВР] Още по темата Акциите на Трейс груп губят почти

...
[МВР] Още по темата Акциите на Трейс груп губят почти
Коментари Харесай

Историята на пътя до Своге: много пари, малко контрол

[МВР] Още по тематиката
Акциите на " Трейс груп " губят съвсем 5% на фондовата борса
27 авг 2018
Поръчката от 1 милиарда лева за жп линията Елин Пелин - Костенец притегли 19 предложения

В най-скъпия търг вземат участие огромните български компании и няколко строителя от района
6 авг 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018
Довършването на Южната дъга на околовръстното ще е готово през 2021 година

Само огромни локални играчи се състезават за 6-километровата права за 123 млн. лева без Данък добавена стойност
2 юли 2018
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018 Смъртността по пътищата в България е в пъти по-голяма от тази в останалите страни на Европейски Съюз, като се изключи Румъния. Липсата на надзор и работещи институции, чувство за безотговорност, купени книжки, фиктивни механически прегледи - всичко това безспорно е в основата на отрицателната статистика.

Но нещастието с рейса край Своге концентрира вниманието върху нещо друго: качеството на самия път. Нещо, за което институциите не желаят да приказват, тъй като отговорността внезапно става неловко директна.

Прокуратурата бързо притегли като обвинен водача и притежател на компанията транспортьор Григор Григоров. Вероятно, както споделят проверяващите, той в действителност е карал с 13 км/ч по-бързо от позволените 40 км/ч. Но други, много по-тревожни обстоятелства, се появиха към ремонтирания за 23 млн. евро пътен сектор.

Как е била определена компанията реализатор " Трейс Своге ", за какво пътната организация пуска пътя в употреба, а в продължение на две години по-късно не го приема за приключен, употребявани ли са некачествени или несъответствуващи материали, кой е осъществил контрола и надзора на строителството, за какво не са взети навременни ограничения при съществуването на сигнали? Липсата на ясни и безапелационни отговори на тези въпроси основава чувството, че нещо при пътните поправки не е наред.

" Капитал " изпрати въпроси до АПИ и " Трейс " за уточняване на фактологията по контракта и осъществяването на плана, само че от пътната организация не дадоха отговор, а от строителната компания обясниха, че ще отговорят на всички въпроси по време на конференция на 28 август. Днес по данни на bTV полицията е влезнала в офисите на компанията, с цел да изземе документи, вследствие на което оповестената конференция отпадна.

Експертът от Института за пътна сигурност Богдан Милчев изясни за " Капитал ", че първичният оглед на мястото е посочил забележима разлика във връзка с самия асфалт. " В момента организацията прави личен разбор на пътното платно, който ще е подготвен през идната седмица. Предварителните данни обаче са стряскащи ", съобщи той. Според него, осъществяването на ремонта не е качествено и те ще го потвърдят в отчет.

Ремонтът: по-скъп и по-бавен

Ремонтът на основния път Мездра – Елисейна - Своге – Нови Искър е бил част от програмата " Транзитни пътища V " (Лот 17). За реализатор е определено обединяването " Трейс Своге ", с участници " Трейс груп холд " (една от най-големите пътностроителни компании в страната) и " Пътно поддържане-Дупница " (сега " Мегаинвест холд " ), само че в регистъра на Агенцията за публични поръчки липсва каквато и да е информация за този контракт. Поради което всички елементи не могат да бъдат несъмнено открити.

От уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " да вземем за пример излиза наяве, че ремонтните действия са почнали на 29 септември 2011 година Първоначално контрактуваният бюджет за 82-километровото трасе е бил 19.7 млн. евро без Данък добавена стойност, само че в следствие са платени още 1.2 млн. евро за обновяването на 5 тунела в границите на пътя. Така общата сума, дружно с задатъка от 1 млн., стига 22 957 298 евро без Данък добавена стойност. Също по този начин първичният период за осъществяване е продължен двойно - от 24 месеца на 47 месеца и 15 дни. Така фактическото привършване на строително-ремонтните работи се е случило на 5 септември 2015 година, като са били планувани и 365 дни за съобщаване на недостатъци.

Това обаче не се удостоверява от изпълнителя " Трейс ". Според сдружението асфалтовите настилки са изпълнени още през 2014 година, и точно тогава пътят е пуснат за употреба, въпреки формалното му приемане от АПИ да се е случило две години по-късно.

Трета версия на събитията оферират от Института за пътна сигурност, който поради сигнали на жители от няколко месеца се занимава точно с този пътен сектор. Организацията цитира публични данни, получени от АПИ по реда на Закона за достъп до социална информация (Решение № РД-ОИ-55/23.08.2018 година - два дни преди инцидента), съгласно която публично планът за рехабилитация е приключен на 27 декември 2016 година

В същото време от регистъра на Агенцията за публични поръчки е видно, че строителният контрол се е осъществявал от " Пътконсулт 2000 " на Свобода Николова, за което компанията е получила 187 200 лева без Данък добавена стойност. Самият план пък е дело на " Виа проект " ЕООД като сдружението е наето и за реализиране на авторския контрол против 49 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Гаранция със противоречива дата

Разминаването сред възложител и реализатор в датите води до абсурд - срокът за съобщаване на недостатъци е изминал преди пътят официално да влезе във гаранция. Това е по този начин, тъй като шосето се употребява и износва в продължение на две години, без да е публично готово.

" Гаранционните периоди, както е регламентирано в Наредбата, стартират да текат от датата на сключване на Акт 16, което се случи през 2016 година През интервала на привършване на дейностите от наша страна през 2014 година и издаване на Акт 16, пътят е експлоатиран за потребностите на популацията от възложителя ", настояват от " Трейс " и показват, че цялостната рехабилитация на пътя е осъществена според плана и техническата спецификация, по стандарта на инженерите консултанти FIDIC, така наречен Червена книга. " По този стандарт изпълнителят е задължен да съгласува всичко с Инженера - известната английска интернационална инженерно-консултантска компания - Mott Macdonald ", се споделя в формалното мнение на " Трейс ".

Изпълнителят изрично отхвърля да вземе отношение по въпроса по какъв начин е поддържан пътят до издаване на Акт 16 и в интервала по-късно, което е и една от вероятните аргументи за отхвърли на компанията да извърши гаранционни поправки.

По принцип АПИ избира компании, които да реализират настояща поддръжка на републиканската пътна инфраструктура, като от 15 септември 2015 година за софийска област тази активност е предоставена на ДЗЗД " Белмекен 2015 ". В обединяването влизат " Инжстройинженеринг ", " Инфра Експерт ", " Нелсен - Чистота " и " Ай Ес Ви Трейд ". По информация на организацията ИПБ, получена от АПИ, от началото на 2018 година до 23 август на този консорциум са платени 33 906 лева с Данък добавена стойност за почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, замяна на пътни знаци и подрязването на шубраци. За поправки на пътната настилка пари не са плащани, защото АПИ счита, че това е обвързване на " Трейс " като част от гаранцията.

Приет " без забележки ", само че с недостатъци след това

По думите на министъра на районното развиване и благоустройството обновеният път край Своге е бил признат през 2016 година без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Въпреки това няколко месеца по-късно се появяват недостатъци и АПИ стартира преписка с обединяването " Трейс Своге " за тяхното премахване. Пак съгласно министър Нанков крайният период за осъществяване на гаранционните поправки е бил 15 август, а на 19-ти пътната организация е била известена, че предписанията й не са изпълнени.

Проверка на Института за пътна сигурност от 3 август демонстрира нарушаванията на асфалтовата настилка

За проблемите с пътното трасе свидетелства и фактът, че Институтът за пътна сигурност от месеци се занимава с него. По думите на специалиста от организацията Богдан Милчев при тях непрекъснато постъпват сигнали за неприятното качество на асфалта, неправилните наклони и други. Последната инспекция на място е била осъществена на 3 август, като са установени редица проблеми - от разрушена асфалтова настилка, до развалени мантинели и срутване на земни маси. " Всички, които работим в института, сме доброволци и не подвластен от някой, който ни заплаща. Правим това, с цел да покажем проблемите при ръководството на пътищата ", сподели още Милчев.

Кандидат-депутат на Движение за права и свободи в консорциума

Освен " Трейс Своге " в обединяването с 40% взе участие " Мегаинвест холд " (с предходно название " Пътно поддържане-Дупница " ). Компанията е благосъстоятелност на Цветан Славейков Цветанов. През 2013 година, когато точно се е случвал ремонта на пътя през Искърското дефиле, въпросният предприемач е бил лидер на кандидат-депутатската листа на Движение за права и свободи в Монтана. Поради слабия резултат на партията в региона (3.51%) Цветанов не влиза в Народното събрание.

Нито един от хората в Движение за права и свободи, с които " Капитал " беседва, не съумя да си спомни за лидера на листата от преди 5 години. Общото мнение е, че е бил спуснат от централата в последния миг. Други източници пък настояват, че Цветан Славейков Цветанов е станал непосредствен с ГЕРБ, заради което не е съумял да си завоюва нова поддръжка от Движение за права и свободи, на която даже не става член.

Пред " Капитал " Цветанов съобщи, че осъществяването на плана е било разграничено на сектори сред неговата компания и " Трейс груп холд ", като " Мегаинвест холд " е работила само в сектора край Елисейна. " Нямам нищо общо с ремонта край Своге, не мога да разясня качеството на пътната настилка там ", сподели още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР