МВР излезе със специални препоръки по повод очакваните проливни валежи,

...
МВР излезе със специални препоръки по повод очакваните проливни валежи,
Коментари Харесай

МВР със специални препоръки, ето как трябва да действаме при наводнения

МВР излезе със специфични рекомендации във връзка предстоящите проливни превалявания, които се чакат през днешния ден и на следващия ден (26 и 27 юни).

Предупреждения с оранжев и жълт код са оповестени и за двата дни, като се планува бурите да стартират през днешния ден следобяд и да продължат през нощта.

В тази връзка от Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са направени и изпратени писма до регионалните шефове, в които са дадени инструкции за предприемане на превантивни дейности по разчистване и наблюдаване на сериозни точки от канализационната и пътната инфраструктура на обитаемоте места, както и обезпечаване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е основана организация за оказване на подпомагане на локалната власт, при нужда. Дадени са спомагателни инструкции на териториалните структури на ГДПБЗН за повишение на готовността при пораждане на изключителни обстановки, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и локалната власт, главните съставни елементи на ЕСС за прогнозите за предстоящите рискови феномени и за следене на динамичността на метеорологичната прогноза, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Ето и какво гласят рекомендациите за безвредно държание преди, по време и след наводняване, които е значимо хората да подхващат, с цел да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в суматоха, да преценяват обстановката и намерят безвредно за тях място, в случай че е необходимо;

- да не пресичат мощно течащи води, в случай че се придвижват с МПС. Изключително рискови са опитите за избавяне на транспортното средство, защото единствено 15 см мощно течаща вода е в положение да движи автомобилите;

- наложително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат обезпечени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на съществени наводнения не е целесъобразно потребление на водата от чешмата, има заплаха тя да бъде нечиста от високите подпочвени равнища на водата;

- да приготвят документите си;

- да имат проект за деяние със фамилията – контакти с деца, родственици и близки;

- да се осведомяват от националните медии за обстановката в региона, в които се намират или там, където желаят да отидат;

- да не влизат в подлези, в това число метро;

- когато са измежду природата е значимо да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други сходни места, където би могло да се получи мощен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, рискови за живота.

- в случай че се намират в социална постройка, да съблюдават напътствията на хората, които се грижат там за тяхната сигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР