МВР е партньор в кампанията Алкохолът е лош шофьор“, чийто старт

...
МВР е партньор в кампанията Алкохолът е
лош шофьор“, чийто старт
Коментари Харесай

МВР е партньор в инициативата „Алкохолът е лош шофьор“

МВР е сътрудник в акцията „ Алкохолът е лош водач “, чийто старт бе даден нощес в София. Тя се провежда от „ Каменица “ и целта й е да се покаже на водачите, че не бива да сядат зад кормилото, откакто са употребили алкохол.

На церемонията, на която бе дадено началото на акцията, присъстваха началникът на отдел „ Пътна полиция “, ГДНП комисар Росен Рапчев, доктор Надежда Тодоровска, зам.-генерален шеф на БЧК, Барт Кузенс, зам.-посланик на Кралство Белгия и Димо Димов, генерален директор на "Каменица ".

Началникът на отдел „ Пътна полиция “, ГДНП, комисар Росен Рапчев разгласи, че приветства всяка самодейност, която ще накара водачите да бъдат по-отговорни на пътя. Той ги прикани никога да не сядат зад кормилото, откакто са употребили алкохол.

През десетте месеца на 2018 година над 10 000 са случаите, при които са открити водачи, управляващи моторни транспортни средства след приложимост на алкохол, сподели инспектор Мария Ботева от отдел „ Пътна полиция “, ГДНП. Повече от 4000 са прекратените регистрации на пътни транспортни средства на притежатели, управлявали ППС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, заключи още тя и добави, че съзнанието на водачите би трябвало да се промени и те да станат по-отговорни.

Зам.-посланикът на Кралство Белгия сподели опит от неговата страна. Той каза, че в този момент там е изключително популярна акцията БОБ (ВОВ). Тя съществува от 1995 година, появява се в Белгия и е доста сполучлива. БОБ не е редуциране, а името на индивида в група, който няма да пие алкохол и ще се погрижи да закара компанията си безвредно у дома. Той „ документира “ своята отговорност външно, като държи в себе си блестящо жълт БОБ-ключ. При това състояние в ресторантите и нощните заведения на него не му се сервира алкохол, само че вместо това получава гратис безалкохолни напитки.

По време на церемонията бе показано и допитване до водачите. От обобщените данни в анкетата ясно проличава, че над 56% от анкетираните показват, че тежките произшествия на пътя са в резултат на употреба на алкохол от водачите. Смущаващ обаче е фактът, че болшинството българи не са склонни да направят забележка на лидер, на който следва да шофира, само че използва алкохол.

По време на церемонията бе показано и колело на шанса, обвързвано с автомобилен волан, където всеки трети възможен отговор е "Този път ти се размина ". Инсталацията ясно внушава, че шофирането не може да бъде игра на късмета и че компромисите са недопустими.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР