МВР депозира жалба до Софийска апелативна прокуратура срещу постановление на

...
МВР депозира жалба до Софийска апелативна прокуратура срещу постановление на
Коментари Харесай

Обжалват отказа на СГП за образуване на производство за депутата от списъка на МВР


Министерство на вътрешните работи подава тъжба до Софийска апелативна прокуратура против разпореждане на Софийска градска прокуратура (СГП) за отвод да се образува досъдебно произвеждане по случай, обвързван с нарушаването на карантина от депутат , оповестиха от вътрешното министерство.

Припомняме, че през април Министерство на вътрешните работи популяризира на трупчета в прокуратурата след предадени на държавното обвиняване преписки от полицията, един от които е обвързван с нарушили карантината си народен представител. СГП по случая и бе атакувана поради това от Министерство на вътрешните работи. от страна на държавното обвиняване, съгласно което отводът му е детайлно стимулиран.

В жалбата до Софийска апелативна прокуратура Министерство на вътрешните работи упорства апелативен прокурор да анулира като погрешно и незаконосъобразно постановлението на СГП от 28 март, с което е отказано формиране на досъдебно произвеждане и се приключва предварителна инспекция по случая , както и да върне делото на прокурор с инструкции за следващи процесуални дейности.
 Гешев, Фандъкова, депутати и някогашни министри са в листата на Министерство на вътрешните работи
Гешев, Фандъкова, депутати и някогашни министри са в листата на Министерство на вътрешните работи

Преписки има против " Напоителни системи ", " Автомагистрали " и Националното ТОЛ ръководство

От Министерство на вътрешните работи излагат и последователност на развиването по проблема. На 21 февруари тази година с писмо до основния прокурор са изпраени на Върховната касационна прокуратура документи, свързани с нарушаването на карантина от депутат. Поводът бил получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолираност, се е явил като юрист по каузи в Районния съд във Варна. По случая е формирана кореспонденция в ОДМВР-Варна. Веднага след отхвърли на СГП да образува произвеждане, Министерство на вътрешните работи е декларирало желанието да го апелира.

В жалбата се показва, че справедлив разбор на събраните материали сочи съществуването на задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане и започване на следствие за осъществено действие по смисъла на член 355 от Наказателен кодекс. Изложени са в детайли съображенията за това. Констатира се, че макар изброените безспорни обстоятелства за сбъднат от депутата състав на закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс и то - дипломиран, прокуратурата отхвърля да образува досъдебно произвеждане, което насочва към извода за основан дисонанс в отношението на прокуратурата. Припомня се, че " такава отзивчивост " не е проявена към останалите над 1200 жители, наказани за интервала 2020-2021 година за нарушение на карантина, като огромна част от тези присъди са ефикасни. Образуваните досъдебни производства по член 355 от Наказателен кодекс през 2021 година са 1418, според формалните данни на Министерство на вътрешните работи за сбъднат надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Според Министерство на вътрешните работи тези обстоятелства навеждат до извода, че СГП не ползва законите тъкмо и еднообразно по отношение на всички жители на България.

" Очевидно СГП отхвърля да извърши главната си функционалност - да следи за спазването на законността, като притегли към отговорност лицата, направили закононарушение. По този метод се реализира резултат, който е несъответстващ с правилата на правовата страна - толериране на избрани правонарушители и основаване на условия за неуважение на законите от обществото. Правният мир и публичното мнение изискват въздигане на справедливостта като главен принцип, а в съответния случай е подценен ", се споделя още в жалбата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР