МВнР отново призова сънародниците ни в България и чужбина да

...
МВнР отново призова сънародниците ни в България и чужбина да
Коментари Харесай

МВнР: Призоваваме сънародниците ни в България и чужбина да не пътуват

МВнР още веднъж прикани сънародниците ни в България и чужбина да не подхващат пътувания отвън или към България, да анулират към този момент планувани пътувания и да съблюдават напътствията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат виновни към себе си, околните си и обществото.

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се трансформира непрестанно и фрапантно, което прави пътуването към или от България с всички типове превоз невероятно, написа в известие до медиите от институцията.

Във връзка с предварителната защита против разпространяването на ковид съвсем няма страна в Европа, която към този миг да не е въвела ограничаващи ограничения - затваряне на граници или на обособени Граничен контролно-пропусквателен пункт, усилване на граничния надзор, прекъсване на самолетни полети, затваряне на летища.

По главните сухопътни направления в посока България проблеми има или е невероятно прекосяването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се трансформира всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

Австрия е затворила границата с Италия и е въведена цялостна възбрана на влизане на пасажери от Италия. По данни на посолството ни във Виена публично няма затворени Граничен контролно-пропусквателен пункт на границата с Унгария, само че хората са връщани от границата по незнайни все още аргументи.

По публични данни няма изцяло затворени граници в Унгария.

На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска кордони, само че процесът на прекосяване е доста муден и нерешителен.

Късно нощес сръбското държавно управление разшири листата на страните, от които не пропуща жители, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да минават на територията на страната, в това число пренос. Тези страни допълват досегашния лист, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от обособени градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За директно преминаващи товарни коли от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е очакван кулоар.

Режимът на работа на Граничен контролно-пропусквателен пункт в Хърватия е в тясна връзка с този на Сърбия - в случай че сръбските управляващи спрат да позволяват директно преминаващи пасажери от избрани страни, то и Хърватия автоматизирано стопира допускането им в страната.

В Република Северна Македония е взето е решение за затваряне на сухопътните Граничен контролно-пропусквателен пункт като се изключи Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите жители (включително автобуси), само че не и за товарен трафик. Така се затварят два Граничен контролно-пропусквателен пункт с България - при Петрич и при Благоевград. Отворени на границата с България остава единствено пунктът на Гюешево.

От среднощ Албания затвори за вход всички сухопътни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Мярката не визира превоза на артикули. По данни на посолството ни в Тирана за всички жители, искащи да изоставен Албания, се изисква да се свържат с локалните полицейски управляващи за приемане на позволение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, като се изключи рейсове.

Румъния затвори за един месец няколко Граничен контролно-пропусквателен пункт. Сред тях са Черна вода - Кардам, Добромир - Крушари, Липница - Кайнарджа, Свищов - Зимнича, Турну Мъгуреле - Никопол, Бекет - Оряхово

Министерството на външните работи тази заран направи преоценка и поправя равнищата на риск за редица страни. Най-високо (ниво 5) остава за Китай и Иран

Ниво 4 важи за Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 за Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР