МВФ вижда по-голям риск за световната икономика, ако централните банки

...
МВФ вижда по-голям риск за световната икономика, ако централните банки
Коментари Харесай

МВФ: Банките да не бързат с намаляването на лихвите

МВФ вижда по-голям риск за международната стопанска система, в случай че централните банки стартират да понижават лихвените проценти прекомерно скоро, в сравнение с в случай че се придвижат " малко " по-бавно, съобщи ръководещият шеф Кристалина Георгиева на 1 февруари.
Федералният запас на Съединени американски щати, Европейската централна банка (ЕЦБ) и други държат лихвените проценти на високи равнища през последните месеци в опит да върнат инфлацията към целевите стойности след скока на цените след пандемията.
След като инфлацията в доста от развитите и нововъзникващите стопански системи в света към този момент спада, вниманието се насочва към това по кое време те би трябвало да стартират да понижават лихвите, с цел да подтикват вложенията и икономическия напредък.
" Екипът ни се вгледа обратно в историята и заключението, което направи, е, че рискът от прибързано облекчение е по-висок от риска от леко закъснение ", съобщи Георгиева пред кореспонденти по време на брифинг в Международния валутен фонд във Вашингтон.
" Но не го затягайте, в случай че не се постанова ", сподели тя. " Така че гледайте данните и действайте съгласно тях. "
Коментарите на Георгиева идват ден, откакто Комитетът за установяване на лихвените проценти на Фед на Съединени американски щати гласоподава да резервира лихвените проценти на устойчиво ниво. Председателят на Фед Джером Пауъл поля със студена вода концепцията за понижаване на лихвените проценти на идващото съвещание през март - което докара до спад на акциите на Уолстрийт.
" Не мисля, че е евентуално комитетът да доближи равнище на убеденост до съвещанието през март, с цел да дефинира март като време за понижаване ", съобщи той пред кореспонденти в сряда.
По-рано през седмицата ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че политиците там са уверени, че следва понижаване на лихвените проценти, само че не се ангажира с съответна дата.
Георгиева съобщи пред кореспонденти, че Съединените щати са покрай постигането на по този начин нареченото " меко приземяване ", когато политиците връщат инфлацията към задачата, без да провокират криза.
" Ние сме подготвени за " меко приземяване ", само че това още не е направено ", сподели тя. " Все още сте на 50 фута над земята и знаем, че до момента в който не се приземите, не е свършило ", добави Георгиева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР