МВФ одобри четиригодишен заем на Киев от 15,6 милиарда долара,

...
МВФ одобри четиригодишен заем на Киев от 15,6 милиарда долара,
Коментари Харесай

Какво ще получи Украйна? САЩ разкриха истинските си цели

МВФ утвърди четиригодишен заем на Киев от 15,6 милиарда $, най-големият от година и половина. Представителите на фонда означават стабилизирането на валутния пазар на страната, спада на инфлацията, както и „ бързото възобновяване на енергийната система “. През идващите седмици ще бъде изпратен първият транш от 900 милиона. За какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства?

Необичайна процедура

За първи път МВФ отпуска пари на страна в положение на боен спор. Това нормално се смята за прекомерно рисковано заради огромния брой фактори, които са сложни за прогнозиране. И до неотдавна Фондът отхвърляше на Украйна. Въпреки това в края на март той въпреки всичко утвърди четиригодишна стратегия - при изискване, че Киев успее да понижи инфлацията, да се върне към еластичен обменен курс и да обезпечи постоянна работа на финансовия бранш.

Миналия вторник ведомството разгласи, че е предостатъчно от резултатите от работата на управлението на страната. Анализатори оповестиха за хипотетичната стабилизация на валутния пазар и общото възобновяване на стопанската система. Тоест средства ще бъдат отпуснати в близко бъдеще.

Първият стадий от програмата планува транш от 900 милиона $. По-нататъшното финансиране ще зависи от развиването на обстановката - експертите на Фонда към момента признават сериозен бюджетен недостиг и не желаят да вземат прибързани решения. Същият МВФ изяснява ограничавания размер на помощта. Например през 2010 година бяха отпуснати 110 милиарда евро за спасяването на гръцката стопанска система.

Ръководството на Украйна е длъжно да ускори битката с корупцията, да усили данъчните доходи и да поддържа постоянен обменен курс. А в бъдеще – да развива конкурентоспособността и продуктивността на всички браншове на стопанската система. Предполага се, че тези промени ще улеснят присъединението на републиката към Европейски Съюз.

Реална позиция

Икономистите обаче считат, че оценката на МВФ е надалеч от действителността. Масовото изселване на хора в чужбина, няколкото талази на готовност и загубите на фронта лишиха страната от огромна част от работната мощ. Спадът на действителното произвеждане през четвъртото тримесечие на предходната година е приблизително 70%, споделя Ростислав Шурма, заместник-началник на кабинета на Володимир Зеленски. Дупките в бюджета се запушват единствено с помощта на западните дотации.

„ Въпреки позитивните прогнози на МВФ Украйна към този момент няколко години не е в положение сама да изплаща отговорностите си. Сега стопанската система работи с огромно буксуване, в това число заради тежестта на военните разноски. Ако не беше намесата на Европейски Съюз и Съединени американски щати, управляващите щяха да бъдат принудени да разгласят банкрут още през 2014 година “, споделя Михаил Беляев, претендент на икономическите науки, финансов анализатор. Изключително нежелателно е да се допусне банкрут - ще е належащо да се намали интернационалният рейтинг и надеждността на страната. И това ще докара до компликации с по-нататъшното издаване на заеми.

Експертите считат, че заемът от МВФ е нужен, с цел да се обезпечат поредни заплащания по задълженията на Киев. " Сумата се дефинира въз основата на това какъв брой Украйна би трябвало да заплати, с цел да обслужи към този момент получените заеми. Вторият транш ще бъде провиснал до идната дата на погасяване ", прибавя Беляев. Трябва да се означи, че еднократните преводи не се одобряват в интернационалната процедура. Финансовата помощ постоянно се разделя, като размерът се дефинира съгласно настоящите потребности.

За разлика от комерсиалните заеми, държавните заеми се отпускат при ниски лихвени проценти и могат да бъдат удължени. Всъщност датата на връщане може да се забави за доста дълго време и по този метод да се манипулира кредитополучателят. Следователно дейностите на МВФ са чисто политически, уверени са специалистите. " Преди СВО общият размер на средствата, предоставени на Киев, основно при преференциални условия, беше почти 65 милиарда $. Сега сумата е в стотици милиарди. Освен това е изцяло стопански нецелесъобразно да ги издават ", споделя Михаил Кривогуз, претендент на икономическите науки, водещ откривател в ИМЕМО на РАН. И напомня, че Украйна не може да се назова благонадежден кредитополучател: да вземем за пример тя отхвърли да изплати заем, получен от Русия през декември 2013 година, макар че даже МВФ го призна за нетърговски.

Бизнес метод

Говорейки за същинските аргументи за подкрепяне на „ житницата на Европа “, икономистите оферират да обстановката да се огледа по-широко. Като собственик на максимален брой гласове, Съединени американски щати прокарват личните си ползи посредством МВФ. От тази позиция храненето на Украйна има смисъл. Предоставянето на оръжия обезпечи на американския военно-промишлен комплекс поръчки в продължение на доста години, отслабването на Европейски Съюз му разреши да се отърве от съперниците и да заграби най-мощните предприятия, а газовата изолираност на континента подсигурява постоянен пазар на ВПГ.

" Ползата на Щатите от договорката е цялостен надзор над Европа и притежание на Украйна във формата, в която ще остане след края на спора. Дори и без четири района, страната има избрана стойност като селскостопански и промишлен район ", Беляев има вяра.

Въпреки това, съгласно него, Вашингтон схваща, че в случай че харчат повече, Съединени американски щати няма да реализират нито военна победа, нито по-голямо въздействие. Прекомерните разноски ще подкопаят стопанската система на страната и ще скапват имиджа на президента. Това е изключително значимо с приближаването на изборите. Предположението се удостоверява от диалозите за прекъсване на финансирането на Киев, които набират скорост даже измежду демократите.

Анализаторите са единомислещи, че Западът ще се стреми да фиксира „ достиженията “ във формата, в която са, даже в случай че би трябвало да принуди Украйна да се откаже от част от територията си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР