Музиката няма материя. Тя е най-чистата форма на всичко, заяви

...
Музиката няма материя. Тя е най-чистата форма на всичко, заяви
Коментари Харесай

Стефан Вълдобрев: Публиката иска едно – да забрави за реалността

Музиката няма материя. Тя е най-чистата форма на всичко, съобщи пред БГНЕС музикантът, композитор, режисьор и артист Стефан Вълдобрев.

Артистът е безапелационен, че публиката желае едно само нещо – да се потопи в друга действителност и да не помни за действителността си. Когато е на концерт да изкара всичките си ентусиазми, наслади и страхове на открито, сподели Вълдобрев, а той като музикант постоянно си слагам такава цел – да развълнува индивида, да сътвори страст.

На 11 ноември Стефан Вълдобрев и „ Обичайните обвинени ” ще създадат огромен коледен концерт в НДК. Дни преди събитието групата приготвя изненада – коледна ария.

БГНЕС: Казвате, че този концерт е специфичен, за какво?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Този концерт е специфичен с много неща. Първо, имаме подобен огромен финансов запас, с цел да си позволим да създадем един добре изглеждащ, същински европейски концерт – с 3D мапинг, с хубава светлина и дизайн на сцената. Поли Герасимова е актьор, който от 3-4 години прави обложките, визиите, плакатите. Като споделям визии няма поради единствено стената откъм гърба, ами и по стените и по завесите, пода. Искаме Всяко място да бъде уплътнено и да стане ексцентрично. Това ще бъде единствено на този концерт и няма да го вършим в никакъв случай. Затова е специфичен.

Датата я избрахме безусловно инцидентно. Това е честният отговор. Ние доста късно се сетихме да създадем зимен концерт в полза на истината. Понеже бяхме оповестили лятното турне, което се споделяше „ 5 летни концерта ” без да броим зимния. В един миг взехме решение, че би трябвало да има зимен. В НДК обаче имаше доста малко свободни дати – понеделник, начало на седмицата, хареса ми тоя знак и ето ни два дни преди концерта.

Впрочем, вие сте първата медия, на която споделям за коледната ария. Обмислям я от близо година и най-сетне съумях да я събера в мислите си и да я оформя. Песента се споделя „ Лепило за брада ”. Разказва се от името на едно дете, което не има вяра. Само толкоз ще ви кажа, останалото ще го чуете на място. Ще я представим по забавен метод. Най-вероятно по-късно ще влезем да я запишем.

БГНЕС: Трудно ли е да се работи в „ Обичайните обвинени ” с Иван, Еко, Стунджи и Миро предвид на това, че всеки е приключен музикант, всеки със своя жанр?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Не единствено, че всеки има своя жанр, ами е и композитор на лични творби, със лична посока. Миро с джаз плановете, Еко с песните за Лили Иванова, Стунджи с етно фолклорните неща, Иван с театрална и музика за телевизия. Всеки един от тях има лична визия като композитор. И това е още по-трудно. Бидейки огромни актьори да влезнат в мисленето на един различен сътрудник и да интерпретират неговата музика. Вижте, от страни го вършат да наподобява елементарно за публиката. Но не е по този начин. Трябва да си в действителност огромен актьор и човек да го правиш.

БГНЕС: Как се реализира тази сплав сред тези индивидуалисти?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Бих споделил с общо възприятие за комизъм, което ни вкарва в една посока на мислене, идентична хармония.

БГНЕС: Това общо възприятие за комизъм ли е триумфът в песента „ По-полека ”, тъй като непредубеденият фен остава с чувството за непрестанно развлечение?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Така е. Моята философия и актьорският ми тренинг е, че колкото по-тежък е бил процесът на основаване, толкоз по-леко би трябвало да се показа на публиката. И би трябвало да наподобява като развлечение, като наслада. Никой не би трябвало да знае какъв брой безсънни нощи са били откъм гърба и какви старания и страдания да се „ роди ” нещо.

БГНЕС: След толкоз години на сцена можеш ли да си кажеш „ по-полека ”?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: (Смее се). Няма по какъв начин да си каже човек по-полека, захващайки се с тази работа. Защото, всяко ново нещо, всяка нова територията, която си научил, ново познание, ново знание, то те кара да искаш да усвои още повече и то не да се показваш и доказваш, а с цел да правиш нещата по-добре.

БГНЕС: Българската аудитория дали стана по-критична или по-толерантна към изпълнителите през годините?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Публиката желае едно само нещо – да отиде вечерта някъде и да не помни за действителността си, да се потопи в друга действителност и да се забавлява, и да изтрещи от развлечение, да изкара всичките си ентусиазми, наслади и страхове на открито. Това желае публиката на всички места – да не помни за действителността. И аз мисля, че нашата задача е това – подготвяйки се за тия 2 часа, ние да сме там и да реализираме тъкмо това нещо.

Аз виждам на моята работа доста просто – да отида и да сътворявам наслада, да опиша история, да разчувствам, в случай че мога, да не оставя публиката безразлична – било като музикант, като режисьор, като артист, като поет… Винаги си слагам такава цел – да разчувствам индивида, да има страст.

Музиката е едно херметическо пространство – дето няма материя. Най-чистата форма на всичко. Чистота.

БГНЕС: Наближава 10-и ноември. Къде те завари новината за рухването на режима?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: (Смее се). На 10 ноември, одеве бях станал студент и имах едно еротично прекарване. Много секси 10-ти ноември. Бях в хотел, а по ония времена беше доста мъчно да регистрираш стая в хотел. Беше цяло мъжество.

Но събитията тогава си ги припомням като кино. Беше нещо, за което всички бяхме мечтали. Ония бурни времена те караха да се чувстваш важен, че нещо зависи от теб.

Сега като следя младите, имам възприятието, че те копнеят да им се случи такова нещо, че нещата зависят от тях и че светът се върти към тях, тъй като когато си млад би трябвало да го имаш наложително това чувство. Младото потомство копнее за това, а в близост виждат нещо напълно разнообразни. Но ние го преживяхме това. Аз съм удовлетворен, че съм го видял.

В края на изявлението със Стефан Вълдобрев не пропущаме да го попитаме и дали е дал своя вот на локалните избори и какво би посъветвал управниците.

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Да намерят непорочност в връзката и в наличието си. Когато погледнеш човек, всичко му е изписано на лицето, в случай че има положителни намерения и усеща, то се вижда без значение от кои е – ляво, дясно, център… Просто да имат чисти намерения. Защото това е належащо на хората. Хората са на ръба. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР